Miniszterelnöki audiencia az RTL-Klubon

2005.05.31. 23:24
Törvénynapot tart majd Gyurcsány Ferenc a kereskedelmi televízión, vagy megszeppenve menekül a népharag elől? Rokkantnyugdíj, lakáshitel, száz apró trükk és az elmaradt coming out a castingon, ahol azokat a szerencséseket keresték, akik majd főműsoridőben szólhatnak be a miniszterelnöknek.
Kommunista kisnyugdíjasok és szélsőjobboldali fiatalok egymásba karolva, teljes egyetértéssel szidják a kormányt, kissé arrébb egy idősebb summér gépjárműlakatos a királyság visszaállítását követelő petícióhoz gyűjt aláírásokat, míg a sarokban egy eltévedt szadeszos molesztál pár megszeppent polgári körös nénikét a liberális minimummal. Valahogy így képzeltük az RTL Klub castingját, ahol a Házon kívül című politikai műsor különkiadásába keresnek olyan vállalkozó kedvű állampolgárokat, akik beszólnának a miniszterelnöknek.


Tekintse meg képeinket!
A politikai élet szélére szorult elkeseredett szélsőségesek és a tévékarrierre vágyó politológus-hallgatók hordái helyett azonban csak két hostess fogad minket a szomorú hírrel, miszerint a hülyéket már egy előzetes telefonbeszélgetéssel kiszűrték. A valóságshow-khoz képest amúgy sem túl sok, körülbelül ezer jelentkező négyötödét ráadásul már fel sem hívták, mert olyan kérdést küldtek SMS-ben Gyurcsány Ferencnek, ami vagy nem mozdítja elő választópolgárok és a kormányzat közti párbeszédet ("Anyád jól van?"), vagy tévútra tereli azt ("Mi a véleménye Marsi Anikó dekoltázsáról?").

A rostán fennmaradt kétszáz jelentkezővel azután telefonos interjút készítettek, és a legígéretesebb huszonöt jelöltet hívták el most, hogy megtalálják azt a hat-nyolc embert, akik képesek vitába szállni a miniszterelnökkel, anélkül, hogy a beszélgetés tettlegességbe vagy heves autogramkérésbe torkollna.

Kiegyensúlyozott népi ülnökök

Az előzetes kikérdezések szerint a huszonöt jelöltből kilenc ellenzéki, nyolc kormánypárti, hat pedig semleges, bármit is jelentsen ez. Konkrét pártpreferenciát nem kérdeztek a műsor készítői, ahogy azt sem lehet tudni, hogy a semleges azt jelenti, hogy valakit egyszerűen nem érdekel a politika, vagy nem tartja magát se ellenzékinek, se kormánypártinak, mert éppen a fennálló politikai rend megdöntésén dolgozik a kertje végében álló fészerben.

Az egyik első jelölt egy középkorú asszony, aki csupán azt akarja megkérdezni Gyurcsány Ferenctől, hogy hogyan lehet kijönni havi 28950 forint rokkantnyugdíjból. Mivel a miniszterelnök aktív milliomosként minden bizonnyal még sós teasüteményre is többet költ ennél, az őszinte és tömör válasz úgy hangzana, hogy hát sehogy, mégis valószínűleg jó alkalom lesz ez arra, hogy Gyurcsány Ferenc főműsoridőben ismertese a százlépés program fogyatékosokra vonatkozó passzusait.

De persze már a kérdésfelvetés is demagóg, hiszen nem elég, hogy úgy tesz, mintha a miniszterelnök személyes felelősséget vállalna az utóbbi harminc évben, nagy egyetértésben közösen elcszeszett szociális- és nyugdíjrendszerért, de felvillantja a szegények és a gazdagok közti ellentét igazságtalanság eszméjét is, amellyel nem csak választásokat, de forradalmakat is nyertek az utóbbi száz évben. Gyurcsány szerencséjére a hölgy szimpatizál a kormánypártokkal, ráadásul a miniszterelnökről csak az őszinte meghatódottság hangján képes nyilatkozni, így, ha végül bekerül a műsorba, biztos megtalálják majd a közös hangot.

Mások is konkrét kérdésekkel, vagy inkább kívánságokkal fordulnának a miniszterelnökhöz. Egy középkorú nő például azt akarná megtudni, hogy miért csak harminc éves korig jár a fészekrakó programban meghirdetett kedvezményes lakásvásárlási hitel, egyébiránt a politika nem érdekli túlságosan. Őt talán csak akkor lenne érdemes beválogatni, ha Gyurcsány a műsorban jelentené be a program bővítését, vagy még jobb lenne, ha felajánlaná, hogy a családnak adományozza egyik nagy értékű villáját, és ezentúl minden hét elején saját kezűleg tölti fel a frizsiderüket is.


Már kezdem azt hinni, hogy csak apró-cseprő ügyekkel zargatják majd Gyurcsányt, a homoszexuálisok házasságának kérdését feszegető néző is meghátrál, telefonon mondja le a beszélgetést, és már az RTL Klub stábjának sincs jobb dolga, mint hogy vágóképnek felvegye az Index fotósát, amint az éppen a stáb másik kameráját fotózza. Már csak az a bulvárpillanat kelti fel az érdeklődésünket, amikor az RTL Klub új híradósa, Kumin Viktória, leveszi a cipőjét, hogy ne legyen magasabb az operatőrnél, de szerencsére érkezik a fiatalember, aki nem tagja egyik pártnak sem, de a Fideszt azért elviseli, akit szíven ütött a decemberi népszavazás eredménye, mégis nyugatra menekülne Magyarországról, és aki agresszív kirohanásokban ecseteli, hogy milyen agresszívek is az emberek mifelénk.

Őfelsége ellenzéke

A huszonéves fiatalember állítása szerint adott esélyt az új miniszterelnöknek, de az már az első pillanatban eljátszotta azt, mivel pont úgy beszél, mint Havas Henrik és egyébként is sportminiszter volt. A műsor készítőit akkor győzi meg végleg, amikor a kormány száz lépés programját a Cosmopolitan száz apró trükk-rovatához hasonlítja, hiszen folyékonyan beszél, az ellentmondásokon pedig gyorsan, szinte észrevétlenül siklik át.

Könnyű préda lesz ő a miniszterelnöknek, amolyan levezető gyakorlat, miután törvénynapot tartott, megoldotta az egyszerű nép apró-cseprő bajait, és kézrátétellel meggyógyított pár köszvényest. Persze nem lehetetlen, hogy az RTL Klub végül talál néhány olyan állampolgárt, akik képesek rendes kérdésekkel megszorongatni Gyurcsány Ferencet, hiszen a demokráciában a politika nem öltönyös szakemberek titkos tudománya, hanem a választók és a választottak közti folyamatos párbeszéd. Ha mégse, hát marad a valóságshow, és legközelebb ismét Győzikének lehet majd beszólni.