Hamisított halállal bukott le a brit ITV

2007.08.01. 11:35
Újabb televíziós botrány robbant ki Nagy-Britanniában, miután kiderült, hogy egy Alzheimer-kóros utolsó pillanatai bemutatásával tetszelgő dokumentumfilmben valójában nem mutatnak be valódi halált, és a beteg csak a forgatás utáni napokban hunyt el. A dokumentumfilm rendezőjét a haldokló felesége arra kérte, hogy menjen el "legvégsőkig".

Az újabb televíziós csalás akkor derült ki, amikor a megboldogult Malcolm Pointon öccse egy üzenetben jelezte a TimesOnline-on, hogy a bátyja betegségét megfilmesítő ITV a film utolsó perceiben megtévesztette a nézőket. Mindezt csak napokkal előzte meg Michael Grade-nek, az ITV elnökének azon nyilatkozata, melyben a nézőket megtévesztőkkel szembeni abszolút "zéró toleranciát" ígért. A csatorna vezetőjének fenti nyilatkozatához minden bizonnyal hozzájárult a BBC körül hetekkel ezelőtt kirobbant botrány is, melyben számos, nézőket félrevezető műsor bukott le.

Tegnap az ITV beismerte, hogy Malcolm Pointon napokkal azután halt meg, hogy a filmet forgató stáb elhagyta betegszobáját, írja a Times.

A feleség erőltette

A Malcolm és Barbara: Isten veled, szerelem című dokumentumfilmet jövő szerdára tűzte műsorára az ITV1 csatorna, a film főszereplője a 66 éves Malcolm Pointon, akinél 51 éves korában diagnosztizálták az Alzheimer-kórt. A műsor rendezője az elismert dokumentumfilmes, Paul Watson.

A film reklámjában az szerepelt, hogy látható lesz, ahogy egy haldokló Alzheimer-kóros kileheli a lelkét. "A film végén Barbara a haldokló Malcolmhoz hívja Pault." A 43 éves feleség megsimogatja férje fejét, majd azt mondja neki: "Ereszd el. A halál nem a vég, mert a szeretet tovább él majd." A film utolsó képe Malcolm arcát mutatja, azt az érzést keltve, hogy meghalt.

A filmet promotáló interjúban Barbara Pointon, a felesége elmondta, hogy bár tisztában van vele, hogy sokan bírálják majd döntése miatt, ám ennek ellenére úgy érzi, hogy be kell mutatni férje halálát. "A haláljelenet célja, hogy rávilágítson az agykárosodás gyilkos kór mivoltára" - érvelt egy korábbi írásában a feleség.

Paul Watson elmondta, hogy Pointon úr felesége arra kérte őt, hogy menjen el a "legvégsőkig".

Nem etikai kérdés, hanem nyelvi

Az "utolsó pillanatok" igen nagy port kavartak a sajtóban még a bemutató előtt, több cikk is elítélte a műsort arra hivatkozva, hogy egy ember halála nem lehet televíziós látványosság. Garham Pointon, Malcolm öccse mindezekre úgy reagált a Timesban közölt postjában, hogy mivel a filmben a "haldokló" bátyját mutatják, nem pedig az "épp meghaló" bátyját - hiszen a forgatás a ténylegesen bekövetkező halál előtt három nappal véget ért -, ezért a halál tévében való sugárzásának etikai kérdése, bár fontos, valójában nem merül fel.

"Nyelvész vagyok, és nagy a különbség a "haldokló ember" és az "ember, aki éppen meghal" között." A csatorna, amint tudomást szerzett a nyilatkozatról, hivatalosan meg is erősítette azt, miszerint "a film nem mutathatja be Malcolm halálát, hiszen az csak pár nappal később következett be". Simon Shaps, az ITV egyik vezetője hozzátette, hogy a film végén mindezt egyértelműen tisztázzák is majd, és hogy ezt korábban meg kellett volna már tenniük.

Ismét nyomás alá kerül ezzel az ITV, mely éppen most várja a betelefonálós műsorainak szabálytalanságaival kapcsolatos vizsgálat eredményeit. Hasonló szabálytalanságok miatt mondott le tegnap Kate Fleming, a GMTV egyik vezetője, a szóban forgó műsorokért felelős személy.