Harry Potter éjszakai megvilágításban

2006.02.10. 07:45
Talárban virrasztó gyerekek, miniszoknyás varázslók és a könyörtelen média a Harry Potter és a Félvér Herceg magyarországi premierjén, ahol a rajongók megküzdöttek a kamerákkal és a zümiféle levitációs csokival.

Kamerák, fényképezőgépek, egymás veséjébe könyöklő operatőrök, mindenki a tökéletes képre hajt, pedig a médiamunkások sorfala mögött nem Rogán Antal borotválja csupaszra a mellkasát, hogy így tiltakozzon a Nomentana Kft. piszkos ügyeinek eltussolása ellen, és még csak nem is Győzike nyilvános zsírleszívásán járunk.

Varázsló a vakuvillanásban

Az újságírók és a legjobb beállítást egyre vadabbul kereső fotóriporterek csak egy sötét lepellel letakart könyvrakást állnak körül, mindenki az akkukat ellenőrzi, a kereskedelmi csatornák stábjai hangpróbát tartanak, még tizenhat perc, és magyarul is megjelenik a Harry Potter-sorozat legújabb darabja, a Harry Potter és a Félvér Herceg.

Harry Potter
Ágyban a helye? (fotó: Huszti István)

"Mindjárt szétbaszom a hülye fejed" - sziszegi egy operatőr egy tíz év körüli fiúnak, aki megpróbál utat vágni a média megjelent képviselői közt, mire egy fotós megjegyzi, hogy ilyenkor már egy gyereknek ágyban a helye, és egyébként is jól meg kéne verni azokat a szülőket, akik megengedik, hogy egy általános iskolás ilyen későn talárban és süvegben rohangáljon.

"Persze, akkor egymást fényképezhetnénk egy üres könyvesboltban" - jegyzi meg csendesen egy másik fotós, mire újból szorosra zárnak a fotósok: fényképezőgép felemel, könyökkel finoman helyet csinál. Még 12 perc a premierig.

Virrasztó varázs

"Miniszoknyában, talárban, négy óránál" - veti oda, csak úgy mellékesen, egy tizenhat körüli fiú, majd lazán meghúzza a madártejjel teli poharat. A többiek elismerően csettintenek, egy szemüveges srác megjegyzi, hogy már a vetélkedő alatt kiszúrta ezt a csajt: "A Mardekárban volt, és ha lehajolt, kilátszott a melltartója." Egy pillanatra mindenki őt irigyli.

A rajongók már túl vannak egy sorversenyen, a nyeremények többségét már meg is ették, többen heveny csótánycukor- és gumicsiga-túladagolás tüneteit produkálják, mások viszont még mindig zümiféle levitációs csokit majszolnak. Ha már a könyvhalomhoz nem férhetnek oda.

Harry Potter
Ott van a vágy a szemekben

"Holnap iskola, ma már biztos nem olvashat egy sort se a könyvből" - mondja egy szigorú szülő, a gyerek meg csak mosolyog mellette, hogy nem is, ő tulajdonképpen csak a vetélkedő miatt jött, meg hogy végre felvehesse a zöld talárját. Takaróval álcázott zseblámpa meg hajnalig tartó olvasás persze szóba sem jöhet, sokkal fontosabb, hogy reggel kipihenten jelenjen meg a matekórán. Kit érdekel Harry Potter, ha egyenletekről, meg a kör területéről is tanulhat?

Még négy perc az éjféli premierig, a fiatalkorú rajongók lassan kiszorítják a fotósokat a könyvhalom közeléből, többen már a pénzt is gondosan előkészítik, biztosan hajrázni akarnak egészen a kasszákig. A könyvpalota eladói álmosan, kissé unottan ácsorognak varázslójelmezükben, valaki egy cigarettával játszadozik idegesen, pedig fél egyig valószínűleg esélye sincs egy mély, nikotinnal teli szippantásra.

Hóesésben érkezik Potter

Odakint nagy pelyhekben hull a hó, a Rákóczi út lassan eltűnik az égből potyogó, nagy, fehér hungarocelldarabok alatt. A hangszórókban felhangzik a visszaszámlálás, a könyvrakás körül tülekedő rajongók is elkezdik skandálni, hogy tíz, kilenc, nyolc. Egy ideig egymás lábát tapossa a két visszaszámlálás, majd a hangszóróban monoton hangon soroló hang feladja.

Éjfél, lehullik a lepel, és a könyvhalmot elözönlik a gyerekek. Azért ez még nem olyan mintha leárazott plazmatévéért tülekednének valamelyik szupermarket előtt, de azért így is jut szerep a vállaknak meg a könyöknek. Van, aki rögtön kilenc könyvet vesz, hogy holnap reggel az egész osztály ezt olvashassa törióra helyett, mások a fotósoknak pózolnak önfeledten.

Harry Potter
Büszke
Fél egyre leapad a sor, a média visszavonul, hogy jól beharangozza a könyvet, aminek amúgy is felesleges a reklám, hiszen a tervek szerint már az első este is öt-hatszázat adnak el belőle, az első héten várhatóan négy-ötezer kel majd el, és három-négy hónap alatt valószínűleg elfogy mind a százötvenezer darab. És akkor még nem is volt szó a régebbi epizódok iránti egyre növekvő keresletről, meg persze a teljes sorozat bőrkötéses díszkiadásáról, ami a kiadó reményei szerint újabb kiadásokba veri majd a szülőket és a nagykorú rajongókat.

Egyre kiürül a bolt, az eladók egy része az utcán cigizik, pár gyerek a sarkon várja a szüleit. A könyvet olvasgatják a szitáló hóesésben. "Éjfélre járt. A miniszterelnök egyedül ült a dolgozószobájában. Egy hosszú jelentést olvasott, de a mondatok a legcsekélyebb nyomott sem hagyták benne."