Meghalt a South Park Séfje

2008.08.10. 23:41

Hatvanöt éves korában elhunyt Isaac Hayes háromszoros Grammy-díjas soul énekes, aki mellesleg az Oscar-díjat is megkapta a Legjobb eredeti betétdal kategóriában a Shaft című afroamerikai rendőrfilm slágeréért. Hayes nem csak előadó, de termékeny szerző is volt, egyik legismertebb dala a Hold On I'm Comin', amit a Sam and Davis elnevezésű formáció vitt sikerre. A fiatalabb funky és rapper-nemzedék is szívesen hivatkozik Isaac Hayesre, aki nemcsak kiváló énekes volt, hanem billentyűsként, producerként, kiadóként és hangszerelőként is sokat tett a műfajért, s olykor szaxofonozott is. Jelentőségét a fekete zenében James Brownéhoz vagy Stevie Wonderéhoz mérik.

Hayes színészként is tevékenykedett, többek közt feltűnt a Menekülés New Yorkból című kultikus akciófilmben, mégis a legtöbben a South Parkból ismerhetik, amiben ő kölcsönözte Séf hangját.

Hayest otthonában érte a halál, a Memphisi sheriffi hivatal tájékoztatása szerint halálát az évek óta kezelt magas vérnyomásával kapcsolatos szövődmények okozták.

A rock halhatatlanjai és a szcientológia

Hayes Tennessee államban, Covingtonban született 1942. augusztus 20-án szegény farmercsalád gyermekeként, nagyszülei nevelték fel, szüleit korán elvesztette. Gyermekként beállt a gyapotszedők közé.

Ötéves korától énekelt a helyi templom kórusában. "Igazi" zenészkarrierje a hatvanas évek elején kezdődött, amikor zenészként, majd dalszerzőként is beszállt a memphisi Stax kiadóhoz. Több szerzeményével segítette a Sam and Dave kettőst többek között a Hold On, I'm Coming; és a Soul Man című dalaival, háttérzenész volt Otis Redding mellett, majd 1967-ben megjelentette bemutatkozó albumát, a Presenting Isaac Hayest.

Az 1969-ben megjelent Hot Buttered Soul, az 1970-ben kiadott To Be Continued, a The Isaac Hayes Movement heteken át volt listavezető, amelyet a Shaft, című film zenéje követett. Az új évezredben bekerült a rock and roll halhatatlanjai és a dalszerzők halhatatlanjai közé.

Hayes szcientológus volt a kilencvenes évek közepétől, vallása azonban akkor került a média figyelmének középpontjába, amikor kilépett a South Park stábjából, mert sértőnek találta a szcientológiát kifigurázó epizódot. A rajzfilmsorozat készítői külön epizódban búcsúztak el tőle, ahol a Séf a korábban felvett epizódok hanganyagaiból összevágott párbeszédekben vallott pedofil hajlamairól, majd megégett, szakadékba zuhant, karó szúrta át, végül egy oroszlán és egy medve falták fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport