Az ORTT nem tudja, honnan sugároz az HBO

2008.09.02. 00:27
Az ORTT egy meleg műsor miatt vizsgálná az HBO-t, de kiderült, erre nincs jogköre. A csatorna ugyanis hivatalosan külföldre költözött, de hogy hová, az a hatóságnak még rejtély.

Az ORTT nyomozni kezdett, melyik államban van bejegyezve jelenleg az HBO. A hatóság egy nézői bejelentés nyomán ugyanis azt vizsgálta volna, hogy egy július végén vetített műsor megsértette-e a médiatörvényt, de időközben kiderült, hogy az HBO-ra nem is vonatkozik a magyar szabályozás. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy akkor melyik ország törvényeit kell betartania az adónak.

            A panaszos azt kifogásolta, hogy délután - azaz gyerekek által nézett időszakban - került adásba egy olyan produkció, amely a megfogalmazás szerint a "meleg férfiak szexuális életének rejtelmeiről szólt". Arra azonban, hogy pontosan melyik műsorról van szó, az HBO-nál a szerkesztőségi megkeresésünkre nem válaszoltak, minthogy arra sem kaptunk választ, melyik országba van bejelentve a csatorna.

            Az HBO még március elején jelezte, hogy április eleji hatállyal töröljék a magyarországi nyilvántartásból, ami meg is történt. Azóta az ORTT nem tudja, melyik állam gyakorol joghatóságot az HBO Zrt. felett.

A hatóság komolyan gondolja a nyomozást, kész az Európai Bizottság segítségét is kérni az ügyben.

            Az ORTT-nél mostanában nem ez az első ilyesfajta panasz. Az RTL Klub fióktévéjeként számon tartott Cool TV is vizsgálatra számíthat egy múlt heti délután egy körül vetített műsora miatt. A műsor a panasz szerint túlságosan plasztikusan mutatta be egy meleg fiú páros csókolózását.