Már csak kishíreket kapunk

2008.06.02. 10:48
Egy nemzetközi kutatás szerint a 18 és 34 év közötti fiatalok kishíreket olvasnak emailezés közben, hosszabb terjedelmű elemző anyagokra így már alig marad idejük. Pedig szeretnének ilyesmit is olvasni, de a hírportálok nem helyeznek elegendő hangsúlyt ezekre az anyagokra.

Nem kiegyensúlyozott a fiatal felnőttek internetes hírfogyasztása: a folyamatosan özönlő főcímek és a rövid tényszerű hírek szinte teljesen háttérbe szorítják a részletesen kidolgozott híranyagokat - derült ki egy felmérésből, amelynek részletes eredményeit hétfőn teszik közzé Göteborgban egy nemzetközi médiakonferencián.

A felmérést a Context-Based Research Group nevű antropológiai kutatócsoport készítette az Associated Press amerikai hírügynökség megbízásából 2007-ben. A kutatás során 18 és 34 év közötti fiatal felnőttek hírfogyasztási szokásait vizsgálták az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és India hat nagyvárosában.

A felmérés eredményei szerint a résztvevők többsége szívesen olvasna nagyobb terjedelmű, részletes háttéranyaggal ellátott cikkeket a hírportálokon, ám nehezen jutnak hozzá ilyen jellegű anyagokhoz, mert figyelmüket lekötik a folyamatosan frissülő főcímek és rövidhírek. A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatal felnőttek általában képtelenek minden figyelmüket a hírekre összpontosítani, mert a hírolvasással egyidejűleg szinte folyamatosan valami mást is csinálnak, például elektronikus leveleiket olvasgatják. Ez alapvetően különbözik a korábbi hírfogyasztási modellektől, amikor az emberek még külön időt szakítottak az esti híradóra vagy a reggeli újság elolvasására. 

A kiegyensúlyozottabb hírfogyasztás érdekében a kutatók azt javasolják, hogy a hírek készítői tartózkodjanak a főcímek állandó ismétlésétől, és törekedjenek arra, hogy az olvasók könnyebben hozzáférjenek a részletesebb anyagokhoz.