A mutogatós Medgyessy miatt ítélik el Kerényit

2004.07.29. 15:36
Az ORTT Panaszbizottsága szerint Kerényi Imre Szerintem című műsora túllép a szatíra határain, és egyoldalúan a Fideszt támogatja. A Hír Tv nem fellebbez.
A Népszava információi szerint az Országos Rádió és Televíziót Testület Panaszbizottsága elmarasztalta Kerényi Imre Szerintem című televíziós one man show-jának múlt hónapi adását, mivel megsértette a médiatörvény azon passzusát, amely kimondja, "műsorszámok összessége, illetőleg ezek bármely tartalom vagy műfaj szerinti csoportja nem állhat párt vagy politikai mozgalom, illetve ezek nézeteinek szolgálatában".

A Panaszbizottság egyik eljáró tanácsa egyhangúlag ítélte el Kerényi Imre vasárnaponként a Hír Tv-n sugárzott műsorát, mivel az a bizottsági tagok véleménye szerint túlmegy a szatirikus politikai publicisztika határain, és ugyan kimondatlanul, de nyíltan az egyik párt, a Fidesz oldalára állt.

Mutogatós bácsi

A bizottság döntése értelmében Kerényi Imre nyíltan azonosult a Fidesszel, amikor gúnyos versikét költött Dávid Ibolyáról, az MDF elnökéről, és megjegyezte, hogy a választásokon Dávid Ibolya nélkül kell nyerni.

Az adás alatt Kerényi a kormányfőt csak mutogatós Medgyessynek titulálta, és az adásban saját véleményét csak Orbán Viktor mondhatta el. A volt kormányfő a bejátszásban bírálta Medgyessyt, de Kerényi ennek ellenére nem adott lehetőséget a viszontválaszra.

Az Index információi szerint a Hír Tv nem kíván fellebbezni a Panaszbizottság döntése ellen, ami egyébként semmilyen szankciót nem tartalmaz a műsor készítőivel vagy a csatornával szemben. Az ORTT viszont a döntést addig nem hozhatja nyilvánosságra, amíg a fellebbezési időszak le nem telik, és az ítélet jogerőre nem emelkedik.