Valóságshow munkanélküliekkel

2002.10.08. 17:20
Elfogadna-e munkanélküli segélyt, miközben milliók figyelik? Próbált-e már munkát szerezni kamerák előtt? Ne szorongjon, pár hónap múlva már Ön is megteheti!
'Humánerőforrás' (Recursos humanos) a címe annak az argentín valóságshow-nak, melyben munkanélküliek versenyeznek különböző állásokért, készpénzért, díjakért és kedvezményekért. Az egyórás élő show-t hétköznaponként sugározzák a dél-amerikai országban, ahol - a közel 50%-os munkanélküliségnek köszönhetően - azonnal megdöntött minden addigi nézettségi rekordot.

A mindenható Sony médiabirodalom televíziós vállalata rögtön lecsapott az ígéretes vállalkozásra, és rövid huzavona után megszerezte a produkció nemzetközi forgalmazási jogait. Az Imagen Real-tól vásárolt licencet hamarosan Cannes-ban dobja piacra az egyik legjelentősebb nemzetközi televíziós vásáron.

A 'Humánerőforrás' nem az első ebben a műfajban: Hongkongban 'Munkakerítő' címen fut egy munkanélküli műsor, és a német 9 Live kábelcsatorna is tervezi egy képernyőre aplikált munkaközvetítő beindítását.

Ezeket egyelőre csak a kritikusok támadják, ám vannak olyan elfajzott példányok is, amik később a hatóságok figyelmét is felkeltik. Nagy port kavart nemrég a 'Bumfighter' című - csak fű alatt terjesztett - háziprodukció, melyben hajléktalanok verték egymást félholtra némi zsebpénzért vagy egy üveg alkoholért cserébe.

A Sony hivatalos közleménye szerint egyébként a 'Humánerőforás' egyik legnagyobb értéke, hogy mindenki számára betekintést enged a munkanélküli lét nehézségeibe, és a nézők is elsajátíthatnak olyan készségeket, melyek később átsegítik őket a nehéz napokon.

Az argentínok, úgy tűnik, hamarosan valóságshow-nagyhatalom lesznek, hiszen egy korábbi hír szerint hamarosan elindítanak egy olyan kiszavazós tévéshow-t, melynek szereplői valódi közéleti posztokra - például képviselői mandátumra - pályáznak. Az HBO még ezen is túlmegy: a 2012-es elnöki választáson saját jelöltet indít, akinek kampányát és magánéletét nap mint nap közvetítik majd a kábelcsatornán.