Amerika válasza Fekete Pákóra

2004.05.12. 11:11
Hiába mondta ki rá az ítéletet a Pop Idol rettegett zsűritagja, Simon Cowell: "maga nem tud sem énekelni, sem táncolni, na erre mit mond?". A Hong Kongból tíz évvel ezelőtt áttelepült, 21 éves építőmérnök-hallgató ugyanis rettentő angolsággal és ázsiai szerénységgel annyit válaszolt: "Megtettem, ami tőlem tellett. És nem bántam meg." Ezzel szinte azonnal népi hőssé vált.
Egyfajta amerikai Fekete Pákóként élvezi a népszerűséget a hátborzongatóan monoton fahangon, zárlatos robotemberre hajazó ugrándozással világslágereket kántáló William Hung. A versenysporttól a popzenéig sok területen lesz rövid időre nagy sztár a leghülyébbekből. William minden feltételt teljesít ehhez: kis termetű, állandóan mosolyog és egy kövérebb madárpókot is kiharapna a sarokból.

Ricky Martinnal indított

Tekintse meg képeinket!

A 20 milliós átlagnézettségű Pop Idolból való kiesése után először online lett nagymenő. (A Cowell-incidens előtt Ricky Martin She Bangs című számát énekelte.) Rajongói neki szentelt, oldalakat kreáltak a Photoshop-művészek leporolták a bitvésőket, sőt még petíció is indult azért, hogy a Fox tévécsatorna Hungot küldje el Hollywoodba tudósítónak. A petíciót cikkünk élesítéséig 115710 internetező "írta alá". Hungra ráugrottak a maistream kereskedelmi tévésók is, Jay Lenotól Ellen DeGeneres-ig.

Ahhoz képest, hogy nyilatkozataiban is a "kedves gyengeelméjű" imidzset erősíti, a kínai dalnok az üzletben igencsak józannak mutatkozik. A Pop Idolból január 27-én rúgták ki és április 6-án már meg is jelent Inspiration című CD-je, ami akkor is szép teljesítmény, ha a zenei alapokkal nem kellett túl hosszan molyolnia, hiszen karaoke-alapokat használt. Az album, amelyen az ebben az összefüggésben akár legendásnak is nevezhető She Bangs-en kívül olyan örökzöldeket gyaláz meg, mint a Hotel California vagy a YMCA, közel negyvenezres eladással nyitott a Billboard listájának 38. helyén. Azóta is aránylag jól tartja magát: az összesített Billboard-listán jelenleg a 73., de a független kiadványok rangsorában továbbra is a második helyen áll. A mester közben vadul koncertezik szerte Amerikában, általában helyi rádiók szervezésében, hipermarketek parkolójában, de dalolt már NBA kosárlabdameccs szünetében is.

Nem csak Amerikában

Bár eredeti online kultusza némileg halványodni kezd - egy rajongói oldala például azért szűnt meg, mert lemezszerződése után már túl kommerciálisnak találták - most már Amerikán kívül is népszerű. Logikus módon főként Ázsiában, de nem csak Hong Kongban és Kínában, hanem például Malajziában is. A maláj The Star szájtján például azt olvastuk, hogy a helyi piacot elárasztották a mester hamis cd-i, az eredeti 40 ringgites ára helyett 6-8 ringgitért. Egy fiatal vásárló azt nyilatkozta, hogy enniért nagyon megéri jól kiröhögni a fahangú dalnokot, akit amúgy kedvel.

A faji kártya

Minden ilyen jellegű sztárnál felmerül, hogy tudatában van-e annak, hogy a közönség kiröhögi. Hung tudja. A Rolling Stone magazinnak tömören ezt nyilatkozta: "OK, nem a megfelelő okokból vagyok híres. Hírhedt vagyok, egy vicc." Éppen ez az, ami sokak arcáról lefagyasztja a mosolyt. Ők úgy látják, hogy Hungon nem csak azért nevetnek, mert exhibicionista és béna, hanem azért, mert kínai.

"Hungnak most jó, de csak tovább erősíti a balfasz ázsiaiakról kialakult képet, miközben vannak valóban tehetséges ázsiai amerikaiak, akik énekelni szeretnének" - mondta Frank Wu, a "Sárgák: faji kérdés Amerikában a feketén és fehéren túl" című kötet szerzője.

Robert Thompson, a New York-i Syracuse Egyetem kereskedelmi televíziózással foglakozó intézetének vezetője úgy látja, hogy Hung viselkedése, származásával párosulva jól kielégíti az amerikai közönség ciki iránti vágyát. "Attól olyan vonzó, hogy annyira ártatlannak néz ki. Kiáll a közönség elé, kitárt szívvel, de hát annyira ügyetlen. Meg tudom érteni, hogy miért vicces Hungot nézni. De igazán zavaró, hogy a mulatság olyan nagy részben köszönhető a származásának: a magassága, ahogy beszél, a fogai. Nem is kell nagyon mélyre ásni, hogy meglássuk: William Hung egy rasszista vicc megtestesülése" - mondta Thompson.