Ízléses kivégzést szeretnének a televíziók

2006.12.29. 14:29
A televízióknak Szaddám Huszein közelgő kivégzése miatt nagyon gyorsan el kell dönteniük, akarják-e közvetíteni az akasztást. Valószínűsíthető, hogy nemcsak rögzítik az akasztást, hanem az iraki televízióban közvetíteni is fogják, írja a Reuters.

"Mindent rögzíteni fogunk" - nyilatkozta a CBS-nek az iraki nemzetőrség tanácsadója, Mouffak al Rubaie, amit megerősítettek más források is. Azt még nem tudni, vajon a szélesebb közönség is láthatja-e a közszolgálati vagy a kereskedelmi csatornákon, ahogy Szaddám Huszeint felakasztják, de az biztosnak tűnik, hogy videófelvétel készül róla. A volt diktátor akasztásának pontos időpontját még nem lehet tudni, de az iraki igazságügyi minisztérium illetékese szerint január 26-a előtt nem végzik ki. Részletek >>

A tévék döntenek

Csütörtökön két nagy televíziótársaság vezetője találkozott, hogy megbeszéljék, hogyan kezeljék az akasztás képeit. Az ABC és a CBS vezetői elmondták, nem kívánják teljes egészében közvetíteni a kivégzést, ha a videó elérhető lesz.

"Nagyon óvatosak vagyunk, mivel behatolunk a családok nappalijába, ahol kisgyerekek is nézhetik a kivégzést" mondta a CBS News alelnöke, Linda Mason.

"Nagyon-nagyon pontos irányelveink vannak arra, hogyan kell egy ilyen esetet kezelni" - jegyezte meg az ABC alelnöke, Bob Murphy, majd hozzátette: "Ha tényleg készülnek felvételek a kivégzésről, akkor a sugárzás előtt megnézi a menedzsment, hogy eldöntsük, mit mutatunk meg. Csak a legszükségesebbeket szeretnénk leadni."

A CNN és a Fox News is leült tárgyalni a fejleményekről, de még senki számára nem világos, mit fog csinálni az Al-Jazeera, mivel a csütörtöki e-mail és telefon megkeresésre nem reagáltak. Az Al-Jazeera még soha nem közvetített kivégzést.

Az Irakban elrabolt Nick Berg 2004-es lefejezését egyik televízótársaság sem mutatta be.