Kit érdekel az igazság?

2008.04.04. 11:00
Az Igazság ára már a premier után egy hónappal alulmaradt a nézettségi versenyben. Ráadásul a drága vetélkedőt sokadszorra ismételt amerikai akciófilmek is elverik. A nézők Doktor House-t szeretik, utána viszont fejvesztve menekülnek a csatornáról.

Hiába a botrány, az ORTT vizsgálata, alig egy hónappal a premier után a csatorna átlagos nézettsége alá csökkent az Igazság árának közönségaránya. Ez még nem a bukás, de ha a hazugságvizsgáló vetélkedő nézettsége tartósan ilyen alacsony marad, a Tv2-nek nem éri majd meg a drága licencműsor gyártása. Főleg, hogy az RTL Klub nem drága produkcióval válaszolt a kihívásra, hanem akciófilmek ismlétléseit adják, például lement már Jakupcsekkel szemben az Úszó erőd és a Száguldó erőd című Segal-mozi is.

Amíg a premiert még a 18 és 49 év közötti lakosság éppen tévé előtt ülő tagjainak 32,3 százaléka nézte, addig most szerdán már csak 20,7 százalék volt kíváncsi a műsorra és Jakupcsek Gabriellára. (Azért az igazsághoz és annak árához hozzá tartozik, hogy már a premiert sem nyerte meg a vetélkedő, hiszen a műsor alatt 1,6 százalékponttal többen kapcsoltak a Halálod napja című amerikai akciófilmre az RTL Klubon).

A teljes lakosság körében valamivel jobban szerepelt a műsor, hiszen a premier napján, vagyis március 6-án mindössze 0,1 százalékponttal maradt le az RTL Klubtól, ami jóval a hibahatáron belül van, vagyis a két műsor nézettsége közt nem volt statisztikai módszerekkel kimutatható különbség. Akkor az AGB Nielsen adatai szerint 958 ezren látták az Igazság árát. A múlt héten pedig már csak 758 ezren, ami így alul is maradt az Úszó erőd című akciófilmmel szemben.

Doktor House bezzeg

Ráadásul az Igazság ára annak ellenére veszti el rendre a nézettségi versenyt, hogy az előtte sugárzott Doktor House általában legyőzi a vele szembe küldött akciófilmeket. Múlt héten például a 18 és 49 év közötti lakosság körében 35,7 százalékos közönségarányt ér el a műsor, a Száguldó erőd című Steven Segal-film pedig csak 30,4 százalékot teljesesített ugyanekkor.

Most szerdán House-t 32,7 százalék választotta, míg az Életeken át című amerikai akciófilm csak 27,4 százalékos közönségarányt ért el az RTL Klubon. A nézettségi grafikonon ráadásul jól látszik, hogy a nézők milyen fejvesztve menekültek el a Tv2-ről a bunkó orvosról szóló sorozat után.