Szappanopera menti meg férjeiktől az indiai nőket

2007.08.23. 16:25
A vidéki indiai nők jelentős része abban a hitben él, hogy természetes, ha férje megveri, vagy éppen a földön ráncigálja a hajánál fogva. De egy most publikált kutatás szerint amióta egyre több faluba kötik be a kábeltévét, hirtelen kinyílt az indiai feleségek szeme. Indiában ugyanis az emancipáció új fegyverét úgy hívják, hogy televízió.

Miközben mi már talán unjuk is azt a kábelen fogható félszáz tévéadót jó és rossz műsoraikkal együtt (és mit szóljanak a majd 300 csatornából válogató amerikaiak), az indiai szubkontinens nagy részén még csak most ismerkednek az olyan fogalmakkal, mint kvízshow vagy szappanopera. Ráadásul, amíg nálunk a társadalomtudósok lenézik, és károsnak tartják a kereskedelmi tévéket, addig két amerikai szociológus nemrég közzétett tanulmányából az derül ki, hogy a vidéken élő indiai asszonyok és lányok társadalmi helyzetén nagyot lendíthet a kábeltévé.

Úgy gondolja, megérdemli a verést

Nem könnyű a helyzete az indiai vidékek nőnemű lakóinak. Szerepük a családban körülbelül annyiban merül ki, hogy főznek, gyereket nevelnek és befogják a szájukat: még ahhoz is engedélyt kell kérni férjeiktől, hogy egyáltalán boltba elmehessenek. Rendszeres a családon belüli erőszak, sőt, a tanulmány szerint ennek szenvedő alanyai, maguk a nők (legalábbis 60%-uk) úgy gondolják, hogy ez így van rendben. Mármint hogy naponta megverik őket. Egyötödük egyetért azzal, ha egy odaégett vacsora után a ház ura lecsatolja a nadrágszíjat, és nekik esik.

Egyre több tévé Indiában

Ezen a meglehetősen áldatlan állapoton nehéz változtatni, tarthatnak mindenféle szervezetek előadásokat, ha azokra maximum a férfiak engedélyével lehet elmenni (azok meg hülyék lesznek az asszonyt ilyen frivol mulatságokra elengedni), de mi a helyzet akkor, ha a családfő elmegy reggel dolgozni, a nő meg takarítás közben bekapcsolja a tévét, és a számos szappanopera egyikét bámulva szembesül azzal a ténnyel, hogy a városi nők nemhogy engedély nélkül mászkálhatnak az utcán, de akár dolgozhatnak is? És még csak főzniük sem kell minden nap!

Robert Jensen és Emily Oster, az amerikai Nemzeti Közgazdaságtani Kutatóintézet honlapján most publikált, három éven át tartó kutatása arra a meglepő eredményre jutott, hogy a televíziót aktívan néző, és ennek köszönhetően a világra alaposan rácsodálkozó, majd onnan ötleteket merítő vidéki nők kevésbé lesznek elfogadók agresszív férjeikkel szemben, és a hagyományos, merev, indiai társadalmi értékeket is egyre többen merik megkrédőjelezni.

A célcsoport a szabadon fogható csatornák után rájuk szabaduló sorozatkánaán láttán már korántsem gondolta azt, hogy a férfigyermek isteni áldás (12 százalékkal kevesebben szerettek volna fiút szülni, mint a kábeltévé előtti időkben), és a korábban majd' háromnegyedük által elfogadhatónak ítélt feleségverés mellet is már csak 50% tette le a voksot. Ráadásul szignifikáns a különbség a kábellel ellátott háztartások és a csak földi sugárzású adókat fogó vagy éppen tévével nem rendelkező háztartásokban lakó asszonyok válaszai közt.

És egyre többen nézik

Az indiai falvak értékrendjét tehát gyökeresen átalakíthatja a kábeltévé, főleg hogy egyre több faluban érhető már el a műholdas és kábeltelevízió, és a bekábelezett háztartások száma is rohamosan emelkedik. A vizsgálatban 2001 és 2003 között résztvevő öt indiai megye területen például egy év alatt 21 újabb falut kábeleztek be, országos szinten pedig 2001 és 2006 között 30 millióval nőtt a kábelháztartások száma. Ez 150 millió kábeltévé-nézőt jelent.

A két amerikai kutató vizsgálatának végkövetkeztetése, miszerint a nők helyzetét a televízió pozitívan befolyásolja, mindenképpen érdekes és figyelemre méltó, különösen annak fényében, hogy az amerikai televíziózásban is egyre inkább tapasztalható trend az erős nőalakok hétről hétre való ábrázolása - szeptembertől ráadásul újabb hat, alapvetően nőkről szóló sorozat debütál Amerikában. Arról persze a kutatás szemérmesen hallgat, hogy mi történik azokkal az asszonyokkal, akik a Szex és New York egyik epizódja láttán vad flörtbe kezdenek a szomszéd halárussal.