Családbarát agyszippantás

2006.02.24. 07:55
A rejtélyes földönkívüliek a vízből támadnak, már ha nem Zámbó Árpi áll a háttérben. A Lost után itt az új, sokszor megcsavart, misztikus sorozat: premier este az RTL Klubon, kritika mármost az Indexen.

Nézzenek szembe eltorzul arccal, önkívületben üvöltöző, zsigeri önmagukkal, vallják be sötét lelkük mocskos kis bűneit! Ismerjék el végre, hogy az ufós-testrablós filmekben inkább a hosszú, vészterhes bevezetés utáni önfeledt hentelést élvezik, amikor már kiderült, hogy egy földönkívüli létforma emésztette fel elevenen a főszereplő nagyapját, anyósát és gyógyszerészét, ezért persze a főhős és barátai lelkiismeret-furdalás nélkül nyithatnak tüzet rájuk sörétes puskával, gépkarabéllyal, nehéz géppuskával vagy éppen lángszóróval.

Ha most erre legszívesebben azt felelné, hogy "Na, de ez mégis csak felháborító, mert ugyebár egy ilyen ufós-testrablós förmedvénynek a vége is pont olyan csapnivaló, mint az eleje, kérlek alássan!", akkor Ön vagy túl sokszor nézte meg a Rokonokat, vagy a skizofrénia különös vadhajtásaként lecsúszott dzsentrinek képzeli magát, de az biztos, hogy az RTL Klub új sorozatát egyetlen percig sem fogja élvezni.

Mert, hát a péntek este debütáló Rejtélyek városa egy ilyen ufós-testrablós filmsorozat, csak a vérrel, agyvelővel és kitóduló zsigerekkel szennyezett végső, nagy összecsapás soha nem jön el, csak a misztikus, bizsergető bevezetés van, de az több tucat részen át. Hétről hétre találgathatjuk majd, hogy miért néznek olyan furcsán a szereplők, miért nem emlékszik egyikük arra, hogy lánya van, és miért mondta a másik azt, hogy a palacsintába nem is kell tojás. Csak nem földönkívüli létforma lakozik benne? Mindezt egy nagyszabású hurrikán teszi még félelmetesebbé, ráadásul a vihar ezúttal nem csak fákat tép ki és tetőket szaggat le, de védtelen nőket is meztelenre vetkőztet (közelről azért nem mutatják), hogy a különös fényjelenségekről és a csúnyán szétmarcangolt áldozatokról már ne is beszéljünk.

Talán néha túl egyértelműnek tűnik majd mindez, már-már azt várnánk, hogy perceken belül megoldódik a rejtély, és a sarkon feltűnik végre E.T., amint mosolyogva integet egy méretes láncfűrésszel, vagy egy közepes hatótávolságú protontorpedóval, de persze aggodalomra semmi ok: a forgatókönyvírók időről időre csavarnak egyet a sztorin, így pár rész múlva akár az is kiderülhet, hogy földönkívüli invázió helyett Zámbó Árpád világuralmi tervei állnak a rejtélyes események hátterében.

Az Invasiont (mert ez az eredeti címe) a Losthoz, és más nagyköltségvetésű amerikai sorozatokhoz hasonló minőségben pakolják majd elénk hétről-hétre. A Rejtélyek városában nincsenek farostlemezekből összetákolt díszletek, vagy ha vannak is, hát nem látszik rajtuk, hogy farostlemezből készültek. Bónuszként kapunk pár számítógépes trükköt és persze egy hurrikán sújtotta kisvárost két tucat aprólékos műgonddal felépített romházzal, több száz kiló kidőlt fával és több tonna sárral.

Meg persze lesznek rutinos színészek, például a Sólyom végveszélyben, az Armageddon vagy éppen a Pearl Harbor című filmekből ismerős William Fitchner , vagy a Harmadik műszak tűzoltósaként már magyarországi csatornán is megforduló Eddie Cibrian. A nők ugyan kevésbé ismertek, de azért ők is feltűntek már egy-két sorozatban, ráadásul még szépek is, ahogy azt egy floridai kisváros női populációjától amúgy is elvárhatnánk.

Mindezt a rázós téma ellenére is családbarát kiszerelésben kínálja majd az RTL Klub, a 12-es karika most tényleg nem kamu, a gyerekek személyiségfejlődésére a földönkívüli szörnyek biztos, hogy semmilyen káros hatással nem lesznek (főleg, hogy egy jó darabig fel sem tűnnek). A mindenhol lélekrombolást látó szülőket legfeljebb az aggaszthatja, hogy a történet főszereplői mind elváltak, ráadásul még élvezik is.

Akik végigizgulták az Eltűnteket, és nem csak a Robinson Crusoe-érzés miatt, azok biztos, hogy szeretni fogják a Rejtélyek városát is, és talán még a néhol erőltetett párbeszédeket, és az idegesítő szinkronhangokat is megbocsátják majd. Akik pedig inkább az önfeledt mészárlást kedvelik az ufós-testrablós filmekben, inkább várják meg, amíg kijön az első nagy költségvetésű zombis tévésorozat. Ha mázlink van, játszik majd benne Larry Hagman is.