Mennyit ér ma tízezer rejsz?

2006.02.16. 18:36
Márciusban indul a Romantica csatornán a Rabszolgasors remake-je, capoierázó rabszolgákkal, korbácsolással, és Leoncióval saját apja szerepében. Megkapja-e végül szabadítólevelét Isaura? Megbűnhődik-e a gonosz ültetvényes?

Március 10-től kezdi sugározni a Romantica csatorna a nálunk Rabszolgasors néven futott, egykor verhetetlenül sikeres sorozat felújított változatát Isaura, a rabszolgalány címmel. A 19. századi író, Bernardo Guimaráes regényéből készült, 167 részes sorozatot tavaly teljes egészében újraforgatták, a sztorin szemernyit sem változtatva, viszont most már szabadidejükben capoieráznak a rabszolgák. A történet az 1850-es években játszódik, a brazil rabszolga-felszabadítási mozgalom kezdetekor. Isaura egy mulatt rabszolganő és egy ültetvény intézőjének gyermeke, és bár fehér bőrű, származása miatt mégis rabszolgaként kénytelen felnőni, bár az uraság felesége Isaurát saját lányaként neveli, taníttatja.

Az ültetvényes fia, a későbbi úr szemet vet rá, apja viszont szeretné felszabadítani, de többet nem mesélünk el, hogy legyen min izgulni. Megkapja-e végül szabadítólevelét Isaura? Beteljesedik-e Helena és Gabriel szerelme? Megbűnhődik-e a gonosz Leoncio? Mi lesz a rabszolgák sorsa? (És, hogy Gálvölgyi klasszikus paródiájára is utaljunk: mennyit ér mai árfolyamon tízezer rejsz, amin Isaura megválthatná a szabadságát?*)

Kávépénz a szabadítólevélre


Kattinson a képekért!

Az 1976-ban készült Rabszolgasors itthoni sugárzása idején, 1983-tól hatalmas népszerűséget ért el Magyarországon, és mint a csatorna egyik, lengyel származású területi vezetője a capoiera- és szambabemutatóval feldobott sajtóbemutatón elmondta: nemcsak nálunk, de Lengyel­országban is 80-90 százalékos nézettséget ért el a sorozat (persze nem is nagyon lehetett akkoriban mást nézni, de így is szép eredmény). Sőt, a gyűjtés ott is beindult, mint ahogy itthon is: Magyarországon állítólag nyugdíjasok próbálták összeadni a pénzt a rabszolgalány szabadítólevelére.

Hogy ebből mi igaz, és mi a legenda, nem tudni, de a bemutatón díszvendégeskedő Detre Annamária, a régi Isaura magyar hangja felidézett egy esetet, amikor egy turnén személyesen az ő kezébe nyomtak 300 forintot apróban erre a célra. "Bár a dolgot árnyalja, hogy ez egy elmeszociális otthonban történt" - tette hozzá. A 300 forintot végül az otthon igazgatónőjének adta, aki betette a kávépénzbe, vált teljessé a nyolcvanas évekből származó Isaura-szoció.

Ungászungálungé nélkül

Igazi kivételezettként beletekinthettünk az új változat első epizódjába. Azt sajnos rögtön fel kell rónunk a remake hibájául, hogy az "ungászungálungé" kezdetű klasszikus főcímdalt eléggé el nem ítélhető módon lecserélték, viszont a látvány szerencsére elvárható módon fejlődött az eltelt éppen harminc évben. A fekete rabszolgák festői szépségű képekben terítik a kávébabot, az ültetvényesek vászonra kívánkozó tájakon lovagolnak ide-oda, és torokszorítóan esztétikus jelenetekben korbácsoltatják a rabszolgákat, ha éppen úgy tartja kedvük.

#alt#
Kattinson a képekért!

Az új Isaurát Bianca Rinaldi játssza, aki meglehetősen hasonlít Lucelia Santos-ra, leszámítva a védjeggyé vált kancsalságot. Érdekesség, hogy Almeida uraságot, a hatalmaskodó ültetvényest, Leoncio apját Rubens de Falco játssza, aki a 76-os sorozatban magát Leonciót alakította.

Az eljövendő izgalmakra, fordulatokra felkészülve a sajtóanyag segítségével elvenítsük föl emlékeinket pár szereplőről, jellemükről! Akinek szerencsétlen módon ilyen emlékei nincsenek, most elkezdhet elmerülni a brazil gyarmatosítás, a szerelem és a kegyetlenség korában:

Ármány! Szerelem!
Isaura

Gyönyörű, fehér bőrű, érzékeny, kedves hangú, elegáns és romantikus, aki fehér keresztanyjának hála, kitűnő nevelésben részesült. Jó szívének köszönhetően mindig jóra törekszik, figyel másokra és igyekszik a körülötte élőket segíteni. Távol áll tőle a hazugság, könnyen elérzékenyül, visszafogott. Szűz.

Almeida uraság

Kemény, hatalmaskodó, tekintélyt parancsoló és öntörvényű. Jóllehet szereti a feleségét, vonzódik Julianához, a rabszolganőhöz, akit arra kényszerít, hogy vele háljon.

Leoncio

Harminc éves úrifiú, Almeida gonosz, pszichopata fia, aki kegyetlen, egoista és perverz. Őrült vágyat érez Isaura iránt, és nagyon nehezen viseli a lány visszautasítását.

André

Jóképű, izmos mulatt férfi, aki szenvedélyesen szerelmes Isaurába. Jelleme egyenes, szíve tiszta.

Malvina

Leoncio felesége, szép fiatal nő, aki lánykorában mindig attól félt, hogy pártában marad. Amikor Leoncio megkérte, nem törődött azzal, hogy érdekházasságról van szó, hamar rá kellett azonban ébrednie, hogy férje nyers, érzéketlen és a legrosszabbra is képes.

Helena

Fülig szerelmes Gabrielbe, amit családja nem néz jó szemmel. Apja nem szereti a lánya választottját, mivel annak anyjával fiatal férfiként jegyben járt, de akit végül elhagyott, hogy egy jómódú lányt vegye feleségül.

Rosa

Harminc éves nő, aki az ezredes törvénytelen gyermeke, kinek anyja az ezredes egyik rabszolganője, aki a kislány születése után nem sokkal meghalt. Rosa mindig is szerette volna megtudni, hogy ki volt az apja és miért hagyta el őt.

Tomásia

Harmincas éveiben járó, romantikus, csinos nő, aki nagyon jó nevelésben részesült. Érzékeny, intelligens, de retteg a vénlánysorstól, így mindenáron férjet akar magának szerezni.

Gabriel

Gioconda fia, Tomásia fivére. Húszéves. Őrülten szerelmes Helenába, de hiába kölcsönösek érzelmeik, egyikük családja sem engedi a fiatalok kapcsolatát.

Belchior

Rosszul beszélő, hatvanéves púpos kertész, még meglévő fogai rothadtak. Csúnyasága miatt mindenki megijed vagy fél tőle. Rögeszméje Isaura, s legnagyobb álma az, hogy házasságra lép a lánnyal.

Francisco

Az uraság intézője, kemény, kegyetlen, merev ember, aki szereti megkorbácsolni a rabszolgákat.

*Valójában persze réis, a korabeli brazil pénz, a real többes száma. 1994 óta ismét a real a hivatalos fizetőeszköz az országban.