'Túl olcsón és túl drágán dolgozom'

2001.02.28. 11:18
Február 27-én Jáksó László volt a Törzsasztal vendége. Kiderült, hogy a nézőközönség sokkal komolyabban veszi médiaszemélyiségek megnyilatkozásait mint kellene. És, hogy a pletykáknak nem szabadna túl sok hitelt adni.
robee: Hali Laci. Én csak azt szeretném kérdezni, miért hagyod magad Verebessel szemben. Egyáltalán nem jó fej és nem is nagyon kedvelik (legalább is itt nálunk nem). Állj a sarkadra, mi melletted vagyunk.

Jáksó László: Szerinted komoly harc az, ami folyik? Szerintem nem. A műsor alapkoncepciója ez: egy társaság üldögél, és kibeszéli az aktuális híreket. Egymást is piszkálgatják. Ők engem, én őket... miért ne? Te - hozzászólásod alapján gondolom - nekem szurkolsz, mások Pistának. Így van rendjén. Egyébként pedig folyamatosan azt látom, sokan sokkal komolyabban veszik az egészet, mint amennyire szabadna. Szórakoztató műsor.

dixie flatline: Jáksó: megfizetnek téged ezért rendesen? 1ébként otthon is olyan szar zenéket hallgacc, mint a danubiusos válogatáson a neved alatt kiadnak?

Jáksó László: :) Nem olyanokat hallgatok.

boolee: Úton-útfélen a Heti Hetessel kapcsolatban összehasonítottak a Csiszárral, hogy vagytok egymással?

Jáksó László : Amennyire vagyunk, annyira jól. Ez az egész hülyeség - média - a HÍR-ről szól ugyebár, s ebben az ügyben az lehet hír, ha mi gyűlöljük egymást. Fel is tételezik ezt rólunk, pedig a viszonyunk kiszámítható. Gondold végig: egy napon ő felmondott, átszerződött, kis szünet, majd jöttem én. Ki haragudhatna kire s miért? A rövid és tényszerű válasz: háromszor ha találkoztunk eddig, viszonyunk korrekt, beszélgettünk, semmi különös. Majdnem haveri.

myE: Hogyhogy a Juventuson is leszel? Ez az atigazolasok eve(zrede) nalad?

Jáksó László: JUVENTUS?! De jó. Hol hallottad? Az előbb valaki azt írta, hogy én állatokkal szeretem csinálni. Ahhoz képest ez szolid baromság. Hol teremnek az ilyen elméletek? Nem megyek a Juventusba. Átigazolások éve/évezrede: mikor igazoltam én ÁT utoljára? Mi az, ami alapján rám lehet sütni azt a bélyeget, hogy vándorolgatok? A rádiós pályafutásomat a Kossuthon kezdtem, azután - hét éve - a Danubiusnál vagyok. Ámen.

GaG: Laci! Nem regiben bejegyeztek a jakso.hu es a jakshow.hu domain neveket. Tudomasom szerint ezt nem a Danubius nem az RTL Klub de meg csak nem is te tetted, hanem egy elelmes valaki. Tervezel-e vagy terveztek-e tenni valamifele jogi lepeseket annak erdekeben, hogy az elobb emlitett domainek a te tulajdonodba keruljenek?

Jáksó László: Már felvettük a kapcsolatot. Addig, amíg én nem szeretnék honlapot nyitni, felesleges izmozni ezért. Amíg sértő tartalmat nem tesznek fel, engem nem zavar. Ha "hivatalos" honlapnak állítja be a tulajdonosa, a Danubius teljes jogi gépezete amúgyis ráugrik. Nem hiszem, hogy nagy biznisz ilyesmiket megszerezni a jelenlegi jogi szabályozás mellett. Mindannyian tudjuk, hogy csak szándék kérdése a domainek elperlése. Én akarok ebbe a legkevésbé belefolyni.

Jay-X: Mondd csak nyugodtan a vicceidet , nagyon pöpecek és ne hagyd magad. Sokkal jobb vagy mint a Jenci. Na szóval a kérdés: vannak olyan távlati terveid, mint a Jenőnek, hogy ismert lesz az arcod a műsor által (én a rádióból ugyan már régóta ismerlek), és akkor tovább állsz a konkurens csatornához ahol a kutya se kíváncsi rád? Remélem nincsenek... Csak így tovább, hadd legyen röhögéstől könnyes minden szombat este:)))

Jáksó László: Köszönöm. A kérdésbe rejtett sértegetéshez - Jenőt illetően -, ha nem haragszol meg érte, nem szeretnék csatlakozni. Mindenki a maga karrierjéért felelős, itt és bármely más szakmában egyaránt. Én jelenleg nem vagyok elégedetlen a helyemmel.

Csattogószárnyú Falepke: Sejtem, hogy a Heti hetesben nem te találtad ki magad, hanem viszonylag szűk keretek között mozoghatsz. Nekem inkább az e műsoron kívüli egy-két kiszólásod zavarja az egyébként szimpatikus összképet. Pl.: "aki felhív és belédköt, az megkapja", "ha te valakit ledöngölsz, azt sokan megtudják", "te mindenkinél gyorsabb vagy a vitában" stb. Ezek nem túl szimpatikus, kissé gyerekes megnyilvánulások.

Legutóbb hazafelé a kocsiban hallgattalak, valaki betelefonált és valóban belédkóstolt. Erre te valóban humorosan, bár nyersen "legatyáztad", viszont ezután rögtön adtad a zenét, a betelefonálót pedig lekeverted. Hát így nem kunszt, ez nem tetszett.

Igazából mikor elkezdtem írni még nem volt kérdésem, de most kitaláltam egyet, az elmondottaktól teljesen függetlenül. Annak idején Vitraytól megkérdezték, hogy kit tart a legjobb magyar sportriporternek, mire ő magát nevezte meg. Óriási felhördülést váltott ez ki ezzel, de én igazán akkor kezdtem kedvelni, mert tényleg ő volt akkor a legjobb, álszerénység lett volna, ha mást mond.

Kérdésem a következő: kit tartasz ma a szakmád (rádiós) legjobb 5 magyar képviselőjének, ha az 5-ben te is benne vagy, akkor nevezd meg az előtted állókat, légy szíves!

Jáksó László: Amikor elkezdtem műsort vezetni, pont olyan kedves fiú voltam, amennyire mindenkiből vigyorgási kényszert vált ki a mikrofon vagy a kamera. Ismeritek ezt: áááááááááááállatira kedves műsorvezetőkkel van tele az amerikai média például. Örülnek a hallgató hangjának, a véleményének, örülnek, ha káromkodik, ha megsérti a műsorvezetőt, szépen megköszönik. Én ezt nem szeretem, s szerintem Ti sem. Hacsak nem akartok mindenáron olyanokat hallgatni, akiket bármikor bármilyen egyszerűen megalázhattok, mondjuk egy telefon által. Annak is megvan a maga bája...

Én egyszerűen csak olyan vagyok adásban, mint az életben. Vagy mint Te az életben. Szólj rám, ha úgy gondolod, hogy Hozzád bárki odamehet egy bazdmeggel, s Te akkor is kedves leszel vele. Hozzám nem. Ha hallottál olyat, hogy valaki kedves volt velem s én vele ordenáré, vess meg érte. De ha úgy érzed, hogy igenis volt ilyen, kérlek, ne kósza emlékképekből válogass - keress konkrét példát. Nézd meg, mi minden hülyeséget kezelnek tényként az emberek - az előbb valaki tudni vélte, hogy én állatokkal dugok. Szóval, konkrét példa.

Ha viszont valaki úsztatni szándékszik, szemétkedés végett hív, akkor nem csinálom azt, amit sokan tennének rádióban - nem kezdek hebegni, nem nyomok rá zavartan zenét. Válaszolok valamit, meglehet, a francba küldöm, és - és igen, lecsapom a kagylót. Jogom van hozzá, uram. Ha valaki céltáblát fest a mellére, ne csodálkozzon, ha lőnek rá. Ha valaki megkérdezi, hogy kacsa volt-e az anyám, ne sértődjön meg, ha érdeklődöm az ő anyjáról. Ha valaki primitíven közelít, ne kérje ki magának, ha lecsapom a kagylót. S ne kérd ki magadnak az ő nevében Te sem. Köszönöm.

Comtom: Mi van az Ismerkedőshow-val a rádió(d)ban?

Jáksó László: Abbahagytam. :) Az ember nem vezetheti ugyanazt a műsort egész életében. Előbb én kezdem unni, azután Ti. Én már untam.

huculpastor_d : Alpári, magyarellenes műsorban szerepelni, lealacsonyitani a tömegizlést, kulturálatlanságot példának állítani, gyalázkodni. Ezt csináljátok. Pénzért, vagy meggyőződésből?

Jáksó László :Sértegetsz, minősítesz, sommásan ítélsz és túlértékelsz egy szórakoztató műsort, amelynek kitűzött célja a humor, mint olyan. Te miért teszed? Ami pedig a magyarellenességet illeti: édesapám vak. S így ő mesélhet sztorikat arról, amikor nekiment a falnak, vagy nagyobb találkozón egyik barátja vakvezető kutyája helyett a kisfiának adott csontot. Neki szabad. Én magyar vagyok, s a többiek is azok, akármit is gondolsz erről Te. Nekünk (is) szabad tehát röhögni azon, ami mulatságos. Nem feltétlenül van igazunk. Nem feltétlenül látunk mindent jól. De mi nem is hisszük ezt. Te?

cybulka: Javasolnék néhány EMBERT a főszerkesztődnek a heti hetesbe : Lovas István, Nagy Feró, Eperjes Károly Dörner György.
Te látsz rá lehetőséget ,hogy ők is szerepelhetnek?

Jáksó László: Úgy gondolom, bárki szerepelhet, aki műveli és tűri a humort.

Csattogószárnyú Falepke: Kit tartasz ma a szakmád (rádiós) legjobb 5 magyar képviselőjének, ha az 5-ben te is benne vagy, akkor nevezd meg az előtted állókat, légy szíves!"

Jáksó László: Rádióban másokat másért kedvelek. Szeretem Rangos Katalint szakmai tudásáért, Garami Gábort fékevesztett hülyeségéért, Villám Gézát meglévő, bár némelykor túlzásba vitt gátlástalanságáért, s még sok embert. Mindenkit, aki nem csak a pontos időt és a következő dal címét mondja be.

kolhozmenedzser: Szia, Laci, olvastam pár interjúdat - mondtad párszor, hogy a kereskedelmi rádióknál célszerű csendben maradni és tulajdonosi szemszögből megbízhatóan viselkedni a kezdeteknél, mielőtt a saját igényeinek megfelelő műsort követel az ember. Most, hogy a Danubius egyik legnevesebb arcává nőtted ki magad és nehezen volnál pótolható, neked nem lehet beleszólásod abba, hogy a műsorodban milyen fajta zenék közti szünetet kell beszéddel kitöltened? Aki a Manhattan Transfert bírja, remélem, azért egy kicsit viszolyog a Dupla Kávé kaliberű öröksötétzöldektől és azt is gyanítom, hogy a világot te is el bírnád képzelni a Vengaboys nélkül. Próbálok kikanyarodni az ötödik gondolathurokból. Laci, téged nem zavar, hogy javarészt tizenéves, manipulált fiatal hölgyhallgatókra kalibrált műanyagzene szól a műsorod alatt? Kérdezgetnék még hülyeségeket rétegzenéről, de amennyire az ízlésedet ismerem, rétegzenékkel nehéz volna téged azonosítani. Úgyhogy most csak a Danubiusban tomboló audionejlonkultúráról kérdem a véleményedet.

Jáksó László: Nem ilyen zenét hallgatok, ez igaz. De általában - ÁLTALÁBAN - nem is ilyen rossz a véleményem róluk. Tudom szeretni a magyar csapatokat, a külföldiek közül is azokat, amelyekben legalább profi munka van. Tény: nem én határozom meg a műsorom zenei arculatát. De szólj, ha hallottál rajtam kívül kereskedelmi rádióstól becsmérlő szavakat az Eiffel 65-ra. Ezt sem szabad egy ilyen cégnél. Elvileg. ;)

FeCO: Szia Laci! Az esti rádióműsorodban időnként előfordul, hogy olyan telefonbeszélgetéseket adsz be, mikor legalábbis "kedvezőtlen" nyilatkozatot tesz rólad a telefonáló. Ezt egyfajta önostorozásnak érzem. Mennyire véletlen a dolog?

Jáksó László: Véletlen. Azért az egyikünknek sem újdonság, hogy nem mindenki szeret, nemde? Mármint engem. Sem. :) Szóval: amikor elkeztem a Heti Hetest, rengeteg emailt, levelet, telefont kaptam arról, mennyire ronda vagyok. Hölgyeim és uraim: tudom. Tudom. Nem akarok senkit meggyőzni arról, hogy szép vagyok. Egyet viszont szeretném, ha észrevenne mindenki, akit egyáltalán érdeklek ennyire: hogy TUDOM, hogy nézek ki. És TUDOM, hogy némelykor agresszív vagyok. Hiszem, hogy ennek is megvan a maga oka és magyarázata, de nem szeretnék ártatlan képpel a szemetekbe nézni, és azt hazudni, hogy én szép és kedves fickó vagyok. Ha pedig nem eresztem be az ellenvéleményeket az adásomba, azzal ugyanezt teszem: hazudok.

Zak: Tessék, itt van kárpótlásul egy cica, most alkottam neked.

Jáksó László: Köszönöm, hazaviszem. Lányok-fiúk, én elmegyek. Műsor lesz, ugyebár. Köszönöm mindazt, amit leírtatok. Valóban mindet. Ez nem udvariaskodás, nem hiszem, hogy arról lennék nevezetes, hogy kedves vagyok.
Az utolsó szó jogán:
Nem indulásakor csöppentem a Heti Hetesbe, így talán még több rálátásom van, mint az ős-szereplőknek. Ehhez a műsorhoz - politikai tartalma miatt is - hihetetlen mennyiségű találgatás, feltételezés, saját gyártmányú pletyka tartozik. Indulatokat vált ki az egész. S nem is igazán érdekesek a konkrét kimondott szavak - meggyőződési kérdésekben mindenkor a zsigerek mondják ki a végső szót. Aki nem akarja, hogy meggyőzzék, azt nem is lehet.
Többen kértek sztorit, végezetül álljon itt egy:
Gyermekem anyja a Magyar Televízióban dolgozik, más közegben, mint amilyennek bennünket feltételeznek. Egy nap szép kis hörgés közepében találta magát: az volt a téma, milyen szemét sok pénzt kapunk, mi, "komcsibérencek". Gyermekem anyja hallgatta, hallgatta a fixen tudott, "biztos információ alapján" kimondott összegeket, majd megmondta, mennyit kapok. Lehülyézték. Kérdezte: az urak tudják-e, hogy hívják az ő fiát. Mondták, nem. Jáksó Bence. Hallgattak kicsit, majd a véresszájú kolléga ennyit mondott: "annyiért én nem is vállalnám".
Nem akarok semmit elérni a sztorival. Nem gondolom, hogy aki eddig gyűlölt bennünket, engem, az akárcsak el is hiszi nekem mindezt. Nem kell. Nekem ez csak arra volt jó tanfolyam, hogy megértsem: ha valaki kedveli a műsor - vagy például engem -, az minden mozdulatomban, szavamban ennek igazolását fogja megtalálni. Ha pedig nem - Shakespeare-t is idézhetek, kiderülhet akár az is, hogy agyam van, művelt vagyok, végzettségem... kit érdekel? A fentiek alapján is levonható a tanulság: két hibám van - túl olcsón és túl drágán dolgozom. Hölgyeim és uraim, köszönöm a beszélgetést. Ha kevésnek érzik, érjék el az index.hu-nál, hogy újra hívjanak. Én jövök, ezt megígérem.
Emailcímem: jakso@danubius.hu
Viszontlásra: Jáksó László