Szappanopera-mozival trükközik a Tv2

2008.03.11. 07:19
A médiatörvény kiskapuit kihasználva már három éve évi 220 millió forintot spórol a Tv2 azzal, hogy időről időre, szűk körben levetít egy, a Jóban-rosszbanból összevágott egész estés filmet. Az Amonak nevezett alkotás újabb és újabb részei ugyanis alig tízmillió forint többletköltséggel járnak a csatornának, mégis 110 millió forintot letudnak egy-egy ilyen alkotással a filmtámogatási kötelezettségeikből. És akkor az esetleges adókedvezményekkel még nem is számoltunk.

Látta már az Amo című filmet? Vagy legalább hallott már róla? Na jó, másképp kérdezzük: látta már a Jóban-rosszbant moziban, széles vásznon?

Merthogy minden évben két egész estés filmet is készít a Tv2 a Jóban-rosszban sorozatból a rajongóknak, a stáb tagjainak és családtagjaiknak, meg persze az Országos Rádió és Televízió Testületnek, hiszen egy-egy ilyen filmmel százmillió forintot spórol a csatorna.

Szűk körű vetítés

„Szeretettel meghívjuk Önt és kedves partnerét a Jóban Rosszban - A film (2.) játékfilm mozibemutatójára, melyet 2007. március 24-én, szombaton 11 órától tartunk, Budapesten, a Corvin moziban (IX.ker Corvin köz 1.). Ez egy rendhagyó vetítés, a sorozatból készült 90 perces film, melyet néhány soha nem látott jelenettel egészítettünk ki, és évente egyszer moziban vetítünk. Az eseményen részt vesznek a sorozat szereplői is. Amennyiben szeretne részt venni a vetítésen, kérjük, hogy egy válaszemailben jelezze. Szeretettel várjuk!" – olvasható egy indexes fórumon, és mi is úgy tudjuk, hogy Amo (értik, szappan!) címmel évente két filmet is bemutat a Tv2 a Jóban-rosszbanból összevágott jelenetekből. A filmeket csak egyetlen egyszer mutatják be, mivel már egyetlen vetítés elegendő, hogy az ORTT elfogadja: a Tv2 támogatta egy új magyar film létrejöttét, és ezzel letudta törvényi kötelezettségeit.

„Az országos és a körzeti televízió - a nem filmre szakosodott műsorszolgáltató kivételével - a reklámbevételének hat százalékát új, eredetileg magyar nyelven készült filmalkotás létrehozására köteles fordítani. Ez legalább fele részében játékfilm, dokumentumfilm, népszerű tudományos film vagy animációs film, harminc százalékában nem saját gyártású alkotás" – áll ugyanis az 1996-ban megalkotott médiatörvényben.

A médiatörvényben hagyott kiskaput a csatorna úgy használja ki, hogy a Jóban-rosszban című sorozat száz leforgatott része után a meglévő anyagból vágnak össze egy játékfilmet. Ahhoz, hogy a történet kerek legyen, hozzáforgatnak néhány jelenetet, ezeket megvágják. A plusz munkálatok költsége 10 millió forint. A Tv2 ugyanakkor papíron, az ORTT-nek is eljuttatott pénzügyi jelentés alapján 110 millió forintot költ az Amo című játékfilm elkészítésére. Mivel a Jóban-rosszbannak évente 220 része készül el, így a Tv2 évente két játékfilmet készít, azaz évi 220 millió forintot tud le így kötelezettségeiből.

Úgy tudjuk, az Amo című játékfilmnek már hat része készült el, azaz 2005 óta alkalmazzák ezt a jogilag amúgy támadhatatlan megoldást, így eddig összesen 660 millió forintot takarítottak meg, amiből a tiszta nyereség 600 millió forint. Információinkat ORTT-közeli kapcsolataink is megerősítették, a Tv2 ugyan még csak az 2006-os kimutatásait küldte el a testületnek, de már abban is szerepel az Amo harmadik és negyedik része.

Az ORTT nem vizsgálta

Kérdés azonban, hogy a törvényalkotók milyen okból hagyták meg a lehetőséget arra, hogy a magyar gyártású filmek támogatására fordítható összeg egy ilyen egyszerű fordulattal egy kereskedelmi csatorna zsebében maradhasson.

„Az Országos Rádió és Televízió Testület az Amo című filmet nem vizsgálta, arra nézve pedig nincsen szabály, hogy milyen közönségarányt elért filmek támogatását lehet beszámítani a hat százalékos filmtámogatási kötelezettség elszámolásába. Az a törvényi előírás, hogy új, eredetileg magyar nyelven készült filmalkotás létrehozására kell fordítani a reklámbevétel egy részét, nem jelenti azt, hogy csak már bemutatott filmek lennének beszámíthatók, a készülő filmek is figyelembe veendők” – állítja Vékony Éva, az ORTT szóvivője. Vagyis a törvényt nem túl nehéz kijátszani.

Egy hasonló kiskaput egyszer már felfedeztek és bezártak a törvényalkotók, amikor a filmtörvény magyarországi filmgyártást segítő adókedvezményeit megvonták a mozikban be nem mutatott produkcióktól. A filmtörvény szerint ugyanis 2004-től 20 százalékos adókedvezmény jár a nálunk forgatott filmek magyar és külföldi befektetőinek, támogatóinak.

Furcsa arányok

A Tv2 költségkímélő módszerét ugyan nehéz számokkal alátámasztani, hiszen a kereskedelmi csatorna nem publikálja reklámbevételeit, csak teljes forgalmát árulja el évről évre, az arányok mégis beszédesek. Amíg például a legutolsó nyilvános jelentés szerint 2006-ban az RTL Klub árbevétele 31,8 milliárd forint volt, a Tv2-é pedig 26,5 milliárd, addig a legutóbbi filmszemlén bemutatott filmeket az RTL Klub 238 millió forinttal támogatta, a Tv2 pedig csak 94 millióval. Vagyis amíg a Tv2 az RTL Klub árbevételének 83 százalékát érte el, filmtámogatásra már arányaiban jóval kevesebbet adott, mint az RTL Klub (az RTL Klub támogatási keretének 39 százalékát fordította magyar filmekre).

Fontos megjegyezni, hogy a számítás nem biztos, hogy pontos, hiszen csak a 2006-os üzleti mérleg számai ismertek, a támogatások összegénél pedig csak az államilag is finanszírozott alkotásokról vannak pontos kimutatások. A Casting minden például szintén Tv2-s támogatással készült, és abban nincs állami pénz.

Azt, hogy az Amo, mint moziban bemutatott filmalkotás élt-e a húsz százalékos adókedvezmény lehetőségével, nem tudjuk, mivel a Tv2 elzárkózott a válaszadástól. Ha, az amúgy szintén törvényes lehetőséget tényleg igénybe vette a csatorna, akkor a szappanopera-epizódokból összevágott filmmel akár további 132 millió forintot spórolhattak.

Az ORTT egyébként pár éve már több százmilliós bírságot szabott ki a Tv2-re és az RTL Klubra a médiatörvény filmfinanszírozásra vonatkozó passzusainak megsértése miatt, de végül a bíróság megállapította, hogy a csatornák nem követték el a törvénysértéseket. A 2004-ben hozott határozatban a testület a 2001-2002-ben tapasztalt hiányosságok miatt az RTL Klubot 301 millió, a Tv2-t 271 millió forint kötbér megfizetésére kötelezte, de a bírósági döntés miatt ezeket a két adónak végül nem kellett befizetnie.

Fontosak a magyar filmek

A Tv2 ugyan nem tagadta a törvényi kiskapukat kijátszó filmek létezését, de nem is erősítette meg. Várdy Zoltántól, a Tv2 augusztusban kinevezett vezérigazgatójától többek közt azt szerettük volna megtudni, hogy a kinevezése óta is készülnek-e mozifilmek a Jóban-rosszbanból, hogy igénybe vették-e a filmtörvényben biztosított adókedvezményt, illetve, hogy indítottak-e belső vizsgálatot az ügyben.

Várdy Zoltán azonban elég szűkszavúan nyilatkozott. Annyit mondott csupán, hogy a Tv2-nek eddig is nagyon fontos volt a magyar filmgyártás támogatása, és ezután is az lesz. „Olyan sikerfilmeket szponzoráltunk tavaly, mint például a Casting vagy a Kalandorok, de a szemledíjas alkotások közül a Pánik és a Delta is a Tv2 támogatásával készülhetett el” – tette hozzá a kérdéseket megkerülve Várdy Zoltán.