Japánoknak gyárt rajzfilmet a Disney

2008.03.06. 14:10
A Walt Disney Co. több japán stúdióval közösen a japán piacra szánt animációs tévéprodukciók gyártásába kezd.

A Disney, a Toei Animation Co., a Madhouse Co. és a Jinni's Animation Studios megállapodásáról szóló bejelentést csütörtökön hozta nyilvánosságra az amerikai cég.

A lépés hátterében piacbővítési célok állnak: a Disney a japán ízlésnek és elvárásoknak megfelelő animációs filmeket akar készíteni, amelyeket a japán televíziós csatornákra szán. "Arra van szükség, hogy olyan filmeket csináljunk, amelyek megállják a helyüket a japán piacon, és ezzel tovább növelhessük a Disney népszerűségét Japánban" - magyarázta a stúdió egyik illetékese.

A Madhouse-szal az első közös vállalkozás egy olyan harmincperces tévés produkció lesz, amely a Lilo és Stitch - A csillagkutya című animációs film nyomán készül Stitch! címmel. Az még nem dőlt el, mikor tűzi műsorra a japán tévé.

A Jinnivel rövid animációt terveznek: a Fireballt áprilisban sugározzák a Disney kábeladásán és a tokiói Metropolitan tévében.

A Toei Animációs stúdióval a Disneynek már 2006 óta van szerződése közös gyártású produkciókra. Az első egy robotról szóló mese lesz, amelyet májusban láthatnak a japán nézők. De a Nikkei című helyi napilap szerint további két produkció is készül már.

A Disney animációs és mozicsatornája már több mint száz országban megvetette a lábát. Japánban öt éve indították el a Disney Channelt, és márciustól már mobiltelefon szolgáltatást is kínálnak.