Újból házhoz jön szülni Szűz Mária

2006.12.21. 16:34
Két évvel ezelőtt már bejárta a magyar médiát, hogy szenteste bárki megrendelheti Józsefet és Máriát, ráadásul Jézus anyját egy terhes nő alakítja, aki a karácsonyfa alatt meg is szüli csecsemőjét. A botrányos ügy újból dagad, pedig egyszer már mindent lelepleztek. Minden idők egyik legjobb karácsonyi kamuja, amit nem lehet eleget ismételni.

Karácsony közeleg, kevés a téma, egyelőre egyetlen karácsonyi tömegmészárlásról sem érkezett jelentés, meg persze az újságírók is inkább fenyőfát, házimozit, meg halikrát vásárolnának munka helyett, talán így eshetett meg, hogy újból életre kelt egy kétéves kamu, egy botrányos hoax, ami pedig nem is az interneten, hanem villanyoszlopokon kezdett terjedni.

Kibérelhető Mária és József

Az alábbi hírt jelentette meg az MTI ma, azaz 2006. december 21-én:

"Ma már nemcsak a Mikulást lehet házhoz hívni, hanem Máriát, Józsefet és a kis Jézust is: a Szent Család is megrendelhető szentestére.

Sőt: ingyen jön a Szent Család házhoz! Családi hangulat megteremtése, meghitt, őszinte beszélgetés, halk karácsonyi zene a jelszó (a dallam ezer számból választható ki, igaz, mp3-as lejátszóból, ami nem annyira illik a több ezer éves család történetéhez).

"A vacsora elfogyasztása után Mária lefekszik a karácsonyfa alá, és megszüli a kis Jézust. József sír" - olvasható a programban. Hogy még ki fakad sírva - a meglátogatott családból az előadás után és közben, arról nem szól a hirdetés.

Amikor az MTI munkatársa felhívta a megadott számot, a telefont felvevő fiatalember gyorsan rávágta, hogy már nem aktuális, azt meg már szinte ordította a telefonba, hogy ingyenes.

Úgy látszik, mások is érdeklődtek a házhoz menő Szent család tarifája iránt - lehet, hogy adóellenőrök voltak?"

Vissza a jövőbe

A 2004-es plakát

A kis színes hírrel csak az a baj, hogy 2004-ben már bejárta a sajtót, ha minden igaz, az Objektív Hírügynökség talált rá először a fekete-fehér plakátokra Budapest utcáin, az MTI-hez hasonlóan fel is hívta a lapon szereplő telefonszámot, viszont ők 2004-ben kicsivel tovább jutottak a beszélgetésben, mint a nemzeti hírszolgálat idén. Megtudtak pár véres, naturális részletet.

"A plakáton megadott telefonszámon egy férfi a részletekről annyit közölt: megoldható, hogy szereznek egy terhes asszonyt, aki a megrendelő család karácsonyfája alatt szüli majd meg a valóságban is a csecsemőjét, de ha csak a gyerekek kedvéért megy a műsor, majd elterelik a figyelmüket és hipp-hopp már ott is lesz a kis Jézus. Közben József garantáltan sír" -írta két éve az Objektív Hírügynökség.

A hírügynökségtől azután több média is átvette a sztorit, többek közt a Magyar Rádióban és az Élet és Irodalomban is felháborodottan cikkeztek a szolgáltatásról. Az ÉS-ben Váncsa István, egy ma már nem visszakövethető információtorzulás folyományaként ajkai vállalkozót sejt az egész ügy mögött.

"Írta az újság, hogy egy ajkai vállalkozó speciális ünnepi szolgáltatást hirdet, a lap még a szórólapot is leközölte, "Mária & József házhoz jön! Rendelje meg a Szent családot Szentestére!" Árak a plakáton nincsenek feltüntetve, de a szolgáltatás nyilván megfizethető" - írta az Élet és Irodalom publicistája 2004 decemberében, majd persze minderről a politikára, Gyurcsányra, Patrubányra, és az ügynöklistára terelte a szót.

Csak házi feladat volt

A botrányos ügyet azután a Népszabadság göngyölte fel, méghozzá nem is olyan nehezen, hiszen a szolgáltatást kínáló ismeretlen a nagy médiafigyelemtől megrettenve mindent bevallott.

"Miután leleplezzük magunkat, a másik oldal is hasonlóképpen reagál: a nyilatkozó "Tamás" a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakának I. éves hallgatójaként - olyanból ott csak egy van, Kovács Tamás - az egyik óra feladataként készített hatásos művészi provokációt. A karácsony közeledtével a fogyasztói társadalom elvadultságára akart rávilágítani, amit a beérkezett több száz érdeklődő telefon ékesen bizonyított is számára, igaz, megrendelője még nem akadt. A 24 éves fiatalember úgy érzi, sikere művészi értelemben minden várakozást felülmúl, igaz, nem biztos, hogy ötöst kap érte" - tárta fel a tényeket a Népszabadságban Marnitz István 2004. december 15-én.

A művészet feltámad

Az MTI ugyanezt a szórólapot találta meg két évvel később, talán Budapest valamelyik ritkán tisztított lámpaoszlopán.

Kis internetes keresgélés után megtaláltuk a két évvel ezelőtti plakátot, és felhívtuk az ott található telefonszámot. Tamás, aki egyébként a Népszabadság tényfeltárásával ellentétben nem is Kovács, hanem Blaha, viszont tényleg a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakára jár, elismerte, hogy annak idején ő csinálta a művészi provokációnak szánt plakátot, viszont két év óta egyáltalán nem foglalkozott a projekttel, nem nyomta újra a hirdetéseket, így nem is érti, hogy találhatott a plakátra az MTI.

"Tényleg felhívott egy hölgy, akinek mondtam, hogy nem aktuális az ügy, de ő csak azért is az arról kérdezett. Mondtam, hogy ingyenes, majd ezt többször meg is ismételtem, végül leraktam a telefont" - avat be minket az MTI-hír születésének körülményeibe az interjúalany.

Egyébként alig kellett egy óra, a sztorit máris újból felkapta a magyar internet, a kibérelhető Jézusról cikkezet az MTV Híradójának site-ja is, ráadásul ők forrásként Kiskunmajsa hírportáljának dátum nélküli, de két évvel ezelőtt készült cikkét jelölték meg.