Olvasol? Buzi-e vagy?

2005.10.20. 08:36
az MTV feladata a saját szétlophatóságának biztosítása
A Nagy Könyv aktuális mérlege szerint sokkal inkább arra való, hogy pénzt fizessenek ki, mint hogy bármit is népszerűsítsen. Bele tudok ebbe nyugodni, vigyék felőlem azt a rongyos huszonötmilliót, ezeket a huszonötmilliókat úgyis elviszik minden kormány és minden tévéelnök alatt, meghívásos pályázaton persze, mert különben befurakodnak mindenféle jöttmentek, körön kívülről. Az már nem hír, hogy az MTV feladatai közé tartozik a saját szétlophatóságának folyamatos biztosítása, sőt ez a közszolgálat egyik pillére.

Ebben az országban, ebből az intézményből kifelé Friderikusz Sándor hótt komoly érvként hozza fel, hogy Medgyessy bukása után úgymond ellehetetlenítették Tornóczky Anitát és a barátját! És ez valahogy még latba is esik, hogy micsoda egy sunyi alak ez a Rudi Zoltán, megbukik a miniszterelnök, és erre ő egy év spéttel kiszorítja a lányát is szegénynek. Nem kérdezi már senki, hogy mi az istent is keresett a köztelevízióban bármelyikük.

Csillagokk Ennek a kirohanásnak speciel az Egri csillagok úgynevezett kampányfilmje volna az apropója, de hát az csak egy tünet. Nem szükséges elmesélni, mert itt a nyakunkon a konvergencia: nézze meg magának mindet, akit érdekel, miért nincsen manapság Sacra Corona, illetve mi van helyette, vagy milyen lenne, ha neadjisten mégis csináltak volna ezek a bácsik kurzusfilmet. (Letölteni nem lehet, nehogy ellopják. Ezt? Ki?) Szavakkal sokáig tartana leírni a jópofizásnak, az igénytelenségnek és a tanácstalanságnak ezt a megamixét, ahol azon kéne röhögni, hogy Dobó István túlélőtúrát szervez az egri várba, meg hogy Jumurdzsák nevű pedofil. Ez nem rossz, urak, ez nonszensz! Ilyet nemcsak nem illik, hanem ilyen nincs. Tökéletesen elképzelhetetlen, hogy ezt a filmet befejezve az alkotók megveregetik saját vállukat, és nyugtázzák, hogy a nagy klasszikushoz méltót tettek az asztalra. Nem, amit éreznek, az az, hogy ide ez is jó lesz.

a BBC nyugodtan visszavonhatná a jogokat.
Csak hát akkor miért ez a teljesítményhez képest bődületes összeg, kérdezhetné valami állampolgár. Hát pont azért, mert ide ez is jó. Ide ennyiért is jó ez is.

Szóval ez a Nagy Könyv - nálunk legalábbis - erre szolgál. Talán ideje lenne megkérdezni a BBC-t a minőségbiztosítási rendszerükről csak úgy spontán, hogy nem kéne-e nekik jobban ügyelni arra, mit művelnek a licencükkel a provinciákban. Mert az elvileg nem úgy működik, hogy türkménbasi megveszi a Nagy Könyvet, aztán rányomja a logót a saját bőrkötésű sületlenségére. Még a Big Brotherrel se lehet ilyet csinálni. Az eddigi abúzus alapján a BBC nyugodtan visszavonhatná a jogokat.

Amiért egyáltalán szóra érdemes ez az egyre nevetségesebb kezdeményezés, az pont az ájtatos és látszólagos jóindulata. Én nem vagyok ellenérdekelt abban, hogy az emberek és főleg a gyerekek megtanuljanak és megszeressenek olvasni, már csak azért sem, mert abból lesz a nyájas olvasó. Ettől a szerencsétlenkedéstől viszont egy generációnak elmegy a kedve például az Egri csillagoktól. Ez, urak, így, urak, kontraproduktív.

Végül, kedves nézőink, építő javaslat következik. Na jó, építően destruktív.

1. Azonnal lefújni az egészet, az alkotóknak megmondani, hogy szépen kérjük, adja vissza. Vagy dolgozza le. De legalább azonnal abbahagyni a további herdát.

2. A felszabaduló forrásokból könyveket venni, kiszállítani az iskolákba, és adni azoknak, akik kérnek, mert nincs otthon könyv. Gyerekszegénység, ugye.

3. Mától minden MTV-alkalmazott mindennap hazavisz egy téglát is. Egyszer csak elfogy végre a szemétdomb.