Kaltenbach: a közönség nem primitív

2003.04.02. 13:34
A kisebbségvédelmi ombudsman szerint az otromba gyűlöletkeltéssel operáló műsoerok készítőinek a közönség elemi felháborodásával kell szembesülnie.
Kaltenbach Jenő szerint a tv2 múlt vasárnap sugárzott Bazi nagy roma lagzi című műsora megszegte az emberi jogok tiszteletben tartására, továbbá a gyűlöletkeltés, a kisebbségek nyílt vagy burkolt megsértése tilalmára irányuló törvényi előírásokat. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében rámutat arra, hogy az említett követelményeket a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény a műsorszolgáltatás általános alapelvei között szabályozza.

Az ombudsman megerősíti előző napi közlését, miszerint a "szórakoztatónak szánt" műsor kapcsán eljárást kezdeményezett az Országos Rádió és Televízió Testületnél. "A közönség nem primitív és ostoba, az alantas sztereotípiákra alapozó "szórakoztatás" az ő lebecsülésük is" - írja.

Kaltenbach Jenő hozzáteszi, annak a műsorszolgáltatónak, amely (főműsoridőben) valamely kisebbséget otrombán sértő műsort sugároz, szembesülnie kell a közönség "nagykorúságával", elemi felháborodásával. Az országgyűlési biztos közleményében kiemeli, hogy a szabadság nem szabadosság.

"A médiatörvény szerint a Magyar Köztársaságban a műsorszolgáltatás szabadon gyakorolható, a műsorszolgáltató önállóan határozza meg a műsorszolgáltatás tartalmát, de - mint minden szabadság - ez a jog is mások jogainak és törvényes érdekeinek a keretei között gyakorolható" - fogalmaz.