A Kapcsoltam jogain vitáznak a tévék

2007.04.30. 19:37
Kedden egy napra, az MTV ötvenedik születésnapja alkalmából visszatér a Kapcsoltam című telefonos játék a Magyar Televízió képernyőjére. Nem egyértelmű azonban, hogy a csatorna leadhatja-e a nyolcvanas években náluk sikeressé vált műsor új változatát, hiszen a jogok 2001 óta a Tv2-nél vannak. A Kapcsoltam műsorcímet még Vitray Tamás adta el a kereskedelmi csatornának, ahol közel három évig futott a betelefonálós műsor.

Május elsején, ha csak egyszer is, de visszatér a Magyar Televízió képernyőjére a nyolcvanas évek két legendás vetélkedője, a Kapcsoltam és a Van benne valami. Az IQ-tesztekből ismerős logikai feladatokat és képrejtvényeket megint Rózsa György olvassa majd fel, barkochbázni pedig Vágó Istvánnal lehet majd.

Az m1-en kedden este hatkor és fél nyolc után öt perccel, Játsszuk újra! néven jelentkező műsorához nem a régi díszleteket szedték elő, talán már meg sem volt a Kapcsoltamban a játékidő végét jelző Skoda-lámpa, vagy a Van benne valami ajándékait (cd-lejátszó!) rejtő reluxa. A stúdióbelső tehát új lesz, a játék viszont megint a régi.

Nem kértek engedélyt

A múltidézéshez az MTV kölcsönkérte az RTL Klubtól Vágó Istvánt, és elrángatta az eke szarvától Rózsa Györgyöt, csak úgy néz ki, azt felejtették el, hogy a két vetélkedő közül az egyik már nincs a tulajdonukban.

„Nagyon csodálkozunk, hogy az MTV műsorra tűzi a Kapcsoltam című vetélkedőt, hiszen a műsor védjegyének jogai 2001 óta a Tv2-nél vannak” – árulta el megdöbbenését Poich Lóránd, a Tv2 programigazgatója, aki szerint a formátumot annak idején Vitray Tamástól vásárolták, aki a műsor nevét is levédette a Szabadalmi Hivatalnál, majd ezeket a jogokat átadta a kereskedelmi csatornának.

Az emelt díjas telefonos vetélkedővé modernizált Kapcsoltam 2001. szeptemberében indult a Tv2-n, az első adásokat még Vitray vezette, később ebben a műsorban tűnt fel István Dániel, aki mostanában a konkurens RTL Klub Találkozások című celebmagazinját vezeti, és Váczi Gergő, aki még mindig a Tv2-nél dolgozik, és még mindig telefonos játékot vezet, jelenleg a délutáni Észbontóban fogadja a nézők hívásait.

A Kapcsoltam 2003-ig futott a Tv2-n, a jogok pedig információink szerint még 2011-ig a csatornát illetik.

Ő találta ki, az övé?

De hogy került a Kapcsoltam joga Vitray Tamáshoz? Kevesen emlékeznek még, de a telefonos játék egyértelműen Vitray ötlete volt, az első pár adást ő is vezette, csak később engedte Rózsa Györgyöt a műsorvezetői székbe. A Kapcsoltam tehát Vitray sajátjának érezte, ezért 2001-ben eladta az akkor még mosóporos tévéként emlegetett, igencsak nagy anyagi és nézettségi gondokkal küszködő, Tolvaly Ferenc vezette Tv2-nek.

„A Kapcsoltam az én szellemi tulajdonom, ezért jogom volt eladni” – nyilatkozta az Indexnek a történtekről Vitray, aki a Tv2 és az MTV esetleges jogvitájáról egész egyszerűen csak annyit mondott, hogy „nem érdekel”. (Vitray egyébként az MTV évfordulós műsorfolyamának egyik arca lesz.)

Vitray érvelését egyébként nem erősítették meg az általunk megkérdezett jogászok. Hiszen lehet, hogy tényleg ő találta ki a Kapcsoltam márkanevet és a játék formátumát, de eközben a Magyar Televízió alkalmazottja volt, szerintük tehát a jogok az intézményt illetik.

Az MTV azonban a nyolcvanas években elfelejtette védjegyként lajstromba venni a műsor címét, aminek akkor nem is lett volna sok értelme, hiszen a csatornának, a piac egyetlen szereplőjeként nem kellett tartania védjegybitorlástól. Az már nagyobb hiba, hogy az MTV 2001-ben sem tett semmit a márkanév szerintük engedély nélküli használata ellen, de az általunk megkérdezett jogászok szerint most sem teljesen reménytelen a helyzete, ha esetleg pert indít a védjegy jogaiért.

Az ügyben hivatalosan senkit nem sikerült elérnünk a Magyar Televíziónál, de úgy tudjuk, hogy a csatorna szerint törvényesen használhatják a Kapcsoltam műsorcímet.