A kamaszokat nem lehet korhatárkarikákkal rendszabályozni

2006.03.20. 11:06
A felnőttek 14 éves korig tartják szükségesnek a televíziós műsorok korhatár megjelölését. A 16 és 18 év alattiaknak csak szülő felügyeletével ajánlott filmekre való figyelmeztetést már nem veszik komolyan.

A kutatás szerint a legtöbb gyermek egy-két órát tölthet a televízió előtt hétköznap és két-három órát hétvégén - derült ki a GfK Hungária Piackutató intézet kiskorú gyermekek televízió nézési szokásait vizsgáló - ezer fős mintás elkészített - kutatásából.

A tévé a legnagyobb veszélyforrás

A hat év alatti gyermekekkel még viszonylag szigorúak a szülők, és közel 20 százalékuknak egyáltalán nem engedik a tévézést, 12 év fölött hétvégén viszont a kiskorúak több mint fele legalább három órát fordít naponta televízió nézésre.

A felmérésből kiderül az is, hogy a kiskorúak védelmét szolgáló szabályozást, a korhatárt jelölő sárga karikát a szülők fele megfelelőnek találja, viszont 40 százalékuk túl megengedőnek. Ennek ellenére a korhatár megjelölését csak 14 éves korig tartják szükségesnek.

A szülők minden korosztály számára a televíziót tartják a legnagyobb veszélyforrásnak az ártalmas vagy nem megfelelő tartalmakkal való találkozás szempontjából. A felmérés szerint leginkább a magasabb végzettségű, 50 év feletti, alkalmi televíziónézők gondolják azt, hogy a jelenleginél szigorúbban kellene szabályozni a korhatár-besorolást.