Miklós
-7 °C
2 °C

Megnyugodhatnak a kereskedelmi tévék

2006.06.08. 18:43
Nem tesz további lépéseket a Legfőbb Ügyészség az RTL Klubbal és a TV2-vel kötött szerződések kifogásolt meghosszabbítása ügyében, mert erre nincs jogi lehetősége, ugyanakkor fenntartja azt a korábbi álláspontját, hogy az ügyben mulasztásos törvénysértések történtek.

A Legfőbb Ügyészség az állampolgári jogok országgyűlési biztosának kezdeményezésére megvizsgálta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Magyar RTL Televízió Rt. között, valamint az ORTT és az MTM-SBS (TV2) között 1997. júliusában megkötött szerződések megújításával kapcsolatos közigazgatási eljárások jogszerűségét.

A vizsgálat során megállapított, mulasztásban megnyilvánuló törvénysértések miatt a Legfőbb Ügyészség a testület elnökéhez felszólalást nyújtott be, mellyel azonban a testület nem értett egyet. "A Legfőbb Ügyészség az ügyészi intézkedésben kifejtett álláspontját változatlanul fenntartja, további jogi lépés megtételét azonban a hatályos jogszabályok az ügyészség számára nem teszik lehetővé" - áll közleményükben.

Az ORTT 2005. július 20-án meghozott határozatával az RTL Klub és a TV2 országos műsorszolgáltatók 2007. július 9-én lejáró műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbításáról döntött. A médiatörvény szerint a műsorszolgáltatási jogosultság a televíziók esetében legfeljebb tíz évig érvényes, és lejártakor a műsorszolgáltató kérelmére pályázat nélkül egy ízben öt évre megújítható. A törvényi előírás szerint a megújításra az 1997-ben megkötött szerződések esetén 2007-ben kerülhetne sor.

Ezt megelőzően a jogosultság megújítása a médiatörvény értelmében törvénysértő. Továbbá a törvény szerint nem lehet megújítani a jogosultságot, ha a jogosult a szerződést ismételten vagy súlyosan megszegte. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője korábban elmondta: a Legfőbb Ügyészség az ORTT és a szerződő társaságok között megkötött műsorszolgáltatói szerződések megsértése miatt a rendelkezésre álló közigazgatási határozatokat tételesen megvizsgálta.

A TV2 esetében 2004-ben 23 alkalommal, 2005-ben 22 alkalommal hívta fel az ORTT határozata a társaságot a sérelmezett magatartás megszüntetésére. Az RTL esetében sérelmezett magatartás megszüntetésére 2004-ben 16, 2005-ben 12 alkalommal hívott fel határozattal az ORTT. Korábban az ORTT szóvivője kifejtette: a testület szerint nem követtek el mulasztásban megnyilvánuló törvénysértést, mert nincs indoka a két országos földi sugárzású kereskedelmi televízió megújított műsorszolgáltatási szerződése azonnali hatályú felmondásának. Az ORTT határozott véleménye az, hogy jogszerűen nem alapozható egy, az ügyészi törvényességi vizsgálat körébe nem tartozó ügyre a törvényességi felügyelet bármely intézkedése.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.