Három indexes film a Kamera Hungárián

2008.03.26. 13:36
18 díjat osztanak ki Veszprémben. A gálát Budapesten rendezik április 9-én.

A Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztiválra benevezett 519 pályamű közül 103 alkotás került be a háromnapos veszprémi döntőbe. 13 kategóriában adnak ki egy-egy szemledíjat, továbbá három alkotói és két közönségdíjat is kioszt a zsűri - mondta Csermely Ákos, a Kamera Hungária elnöke sajtótájékoztatón szerdán Veszprémben.

Az internetes kategória döntőjébe bekerült az Index három filmje is: a Százhúsz centi tömény erőszak, a Nyilaskereszt vallási jelleggel és a Vadnyugatra költözik a kormány.

Az április 4-6. között zajló fesztivál vetítésein a közönség is szavazhat (a sajtóban közzétett szavazólapokon és a kiosztott levelezőlapokon) a legjobb televíziós műsorra és tévés személyiségre, s a közönség által kiválasztott produkció, illetve tévésztár különdíjat kap - tette hozzá a fesztivál főszervezője.

Az alkotásokat három helyszínen vetítik; a városi művelődési központban, az Óváros téri szabadtéri színpadon és a Balaton Plazában lévő Cinema Cityben. A fesztivál szakmai programjai, vetítései és szabadtéri eseményei ingyenesek - tájékoztatott Csermely Ákos.

Közlése szerint a harminckilenc tagú zsűriben neves hazai médiaszakemberek vesznek részt, a bíráló testület elnöke Andrew G. Vajna, amerikai filmproducer lesz.

A díjkiosztó gálaestet viszont nem Veszprémben, hanem Budapesten rendezik meg április 9-én este a Magyar Nemzeti Galériában - mondta a Kamera Hungária elnöke. Hozzátette: e "különös kettősség" oka az, hogy mire a veszprémi képviselő-testületnek a fesztivált befogadó döntése megérkezett, addigra a műsorfesztivál zsűriztetése, lebonyolítási terve (benne a gálaest budapesti rendezésével) már olyan stádiumban volt, hogy nem lehetett változtatni. Csermely Ákos ígéretet tett viszont arra, hogy jövőre már a gálaest is Veszprémben lesz.

Csermely Ákos ismertetése szerint a szakmai programok sorában többek közt rendeznek digitális napot (Digital Day), ahol a digitalizációnak a hagyományos televíziózásra gyakorolt hatásáról cserélnek eszmét a szakemberek, Televíziózás 2007 címmel pedig szakmai fórumot tartanak. Baló György és Pálffy István, ismert televíziós személyiségek vezetik majd azt a televíziós szakmai vetélkedőt, amelyen a hazai felsőoktatási intézmények médiaszakos hallgatói vesznek részt - mondta a főszervező.

Utalt arra is, hogy a fesztivál új kezdeményezése lesz a Műsorpiac elnevezésű program, amely a keresletről és kínálatról szól, avagy "a kreatívok és a megrendelők találkozásáról", de szerveznek közönségtalálkozókat is.

Nem tudunk olyan hazai televízióról, műsorgyártóról, amelyik április 4-6. között ne jönne Veszprémbe - jegyezte meg Csermely Ákos.