Vilma
-7 °C
4 °C

Kitiltják a kínaiak a Simpsonst a főműsoridőből

2006.08.13. 18:31
A hivatalos indoklás szerint saját gyártású rajzfilmjeiket szeretnék megvédeni a kínaiak azzal, hogy hatóságilag kitiltják a Simpsonst vagy Mickey egeret a főműsoridőből.

A kínai fiatalok szeptembertől nem izgulhatnak többé főműsoridőben amerikai kedvenceik - Mickey egér és a Simpsons család - történetein. A külföldi rajzfilmeket ugyanis a kínai kormány egyszerűen kitiltotta a délután 5 és este 8 óra közötti műsorsávból, közölte az AP hírügynökség.

Az indoklás szerint az intézkedéssel az amúgy nehéz helyzetben lévő hazai rajzfilmgyártáson szeretnének segíteni. A negyedmilliárd kínai gyerek körében ugyanakkor kiemelkedően népszerűek a külföldi mesék, főként a japán rajzfilmek. A kínai gyerekeket azzal sem lehetett meggyőzni, hogy az ország kommunista vezetése komoly erőfeszítéseket tett a hazai filmstúdiók felfuttatására.

Az intézkedés azonban nem volt minden előzmény nélküli. A kínai kormány ugyanis az utóbbi időben egyre nagyobb erőfeszítésekre hajlandó, hogy felügyelhesse a popkultúrát. A kormány vigyázó szeme a média szinte minden szegletét felügyeli: korábban már közölték a helyi tévéállomásokkal, hogy kevesebb külföldi műsort sugározzanak, ne adjanak le thrillereket és más "rémísztő" mozikat főműsoridőben, a műsorvezetők öltözködjenek konzervatívabban és használjanak kevesebb angol eredetű kifejezést.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.