Megszűnik a Ki nyer ma

2007.08.30. 12:42
Még nem dőlt el, melyik nap hallható majd utoljára a Ki nyer ma? (Játék és muzsika tíz percben) című komolyzenei műsor a Kossuth Rádión, de az már biztos, hogy a legendás vetélkedő is a műsorstruktúra-váltás áldozatává vált.

A Jó ebédhez szól a nóta „áthelyezése” után újabb tőrt döf a Magyar Rádió vezetősége az oldschool rádiózás kedvelőinek szívébe. A Ki nyer ma? is a Magyar Rádió szerkezeti átalakítása miatt kerül le a műsorról. Such György rádióelnök szerint még nem dőlt el, pontosan melyik napon lesz az utolsó adás, többen úgy tudták, hogy augusztus 31-én. Ezzel nagyjából három hónappal élte túl a régi Magyar Rádió leghallgatottabb műsorát, a Jó ebédhez szól a nótát, amit 2007. május 31-én vettek le a Magyar Rádió programjáról. A Kossuthon ezentúl helyette egy félórás információs sávval (a regionális adók bekapcsolásával) megnyújtott Déli Krónika hallható majd, amit egytől fél négyig "elmélyülős rétegműsorok" követnek.

Aki kérdez: Czigány György (fotó: MTI)

A Ki nyer ma? Készítői és egykori szerkesztői egy közleményben arra kérik az érdeklődőket, hogy minél többen menjenek el az augusztus 31-i élő adás rögzítésének helyszínére, a Magyar Rádió Márványtermébe (Budapest VIII., Pollack Mihály tér 8.) 12:48-ra. Szeretnék, ha a hallgatók vagy szimpatizálók ezáltal is kifejeznék, hogy a műsorra szükség van, hogy nem értenek egyet a legendás műsor megszüntetésével, és hogy közszolgálati funkciót lát el, mivel a közművelődést segíti elő.

Nem vész el, csak átalakul?

Vannak, akik már egyáltalán nem bíznak abban, hogy a műsort a hallgatók érdeklődésének demonstrálása megmentheti, és saját honlapjukon képzelik el a Ki nyer ma? folytatását. A Café Momus internetes komolyzenei magazin szerkesztői úgy döntöttek, a maguk módján megteremtik a lehetőségét annak, hogy tovább éljen a műsor. Szeptember 3-án a www.momus.hu oldalon indul új útjára a játék, ami – a rádiós munkatársak szójátékát véve kölcsön – a Kimernya? címet viseli – olvasható a Momus közleményében. A játékszabályok igazodnak a már megszokottakhoz: minden hétköznap egy rövid zenei részletet kell felismerni. Ami változik az az, hogy – a technika által nyújtott lehetőséget kihasználva – korlátlan számú játékos adhat választ. (A honlap látogatottsága a nyáron meghaladta a havi 200 000 főt.)