Feltámasztja a hangjátékot a Klubrádió

2006.05.25. 15:35
A hangjáték rendezője Hegyi Árpád Jutocsa, az Operaház főigazgatója.

A 60 éves Bródy János köszöntésére írott Hungarian Blues című hangjátékkal indul útjára a Klubrádiószínház sorozata. Az ötletadó Tóth Gábor Ákos író ez év februárjában kereste meg a Klubrádiót elképzelésével. A kereskedelmi adó vezetése támogatandónak ítélte a kezdeményezést és vállalkozott e nagy múltú műfaj felélesztésére. A lényegében közszolgálati feladat megvalósításához - lévén kereskedelmi rádió - hamarosan támogatót is találtak, s ezzel a háttérrel már elindulhatott a munka, hogy hat egymást követő hónapon át megszólaljon a Klubrádiószínház.

A május 28-án délután 17 órakor közvetített első hangjátékot Tóth Gábor Ákos írta az idén 60 éves Bródy János köszöntésére. A Hungarian Blues ezzel együtt a hetvenes-nyolcvanas évek zenészeinek, művészeinek alapdilemmáját feszegeti: menni vagy maradni, emigráció, vagy az itthoni helytállás. A fiktív történet megjelenítésében olyan kiváló színészek vállaltak szerepet, mint Lengyel Ferenc, Borbás Gabi, Szombathy Gyula és Vasvári Emese, a zenei aláfestésről a címadó lemez dalai gondoskodnak. A hangjáték rendezője Hegyi Árpád Jutocsa, az Operaház főigazgatója.

Ami pedig a folytatást illeti: a felkért szerzők közt éppúgy megtalálható Kornis Mihály, Görgey Gábor vagy Garaczi László, mint a méltatlanul elfeledett Gáll István, akinek "A nap fia" című novellájából születik majd rádiójáték.