Kudlik Júliát nem lehet a Fideszről faggatni

2005.04.29. 12:16
Az ORTT Panaszbizottsága szerint sérti a médiatörvényt, hogy az RTL Klub azt feszegette, milyen kapcsolatban van Kudlik Júlia Orbán Viktorral.
Az ORTT Panaszbizottságának egybehangzó véleménye szerint az RTL Klub 2005. április 7-én sugárzott Házon kívül című deklaráltan is politikai műsorszámában megsértette a médiatörvényt, amikor Kudlik Júlia egykori tévé-bemondót arról faggatta, hogy milyen viszony fűzi a Fideszhez és Orbán Viktorhoz. A kérdező riporter arra építette fel műsorát, hogy megtudakolja miként jutott el a Fidesz-MPSZ programjainak műsorvezetői pozíciójába. A kérdések tendenciája túlnőtt a természetes riporteri kíváncsiságon. A riporter félreérthetetlenül arra volt kíváncsi, hogy Kudlik Júlia miképpen viszonyul a Fidesz elnökéhez és magához az ellenzéki párthoz.

A Panaszbizottság kifogásolta, hogy a riporter nem arra volt kíváncsi, hogy a bemondó milyen pályát futott be, hanem azt tudakolta makacs és következetes lendülettel, hogy milyen a pártvonzalma. Ez az eljáró tanács szerint még egy portréműsorban sem illő riporteri magatartás és összeegyeztethetetlen a médiatörvény szellemével.

Nem is panaszkodott

Az ügy érdekessége, hogy az ORTT Panaszbizottsága egy állampolgári bejelentés kapcsán kezdett vizsgálódni, miközben Kudlik Júlia semmilyen kifogással nem élt a műsor ellen, sőt jelezte az RTL Klubnak, hogy meg van elégedve az elkészült anyaggal.

A Panaszbizottság döntései semmilyen jogi következménnyel nem járnak, az RTL Klub semmilyen büntetést nem kap az eset kapcsán.