A Fidesz nem szeretne több szocialistát a médiakuratóriumokban

2008.05.19. 10:54
A kormánykoalíció felbomlása miatt újabb négy-négy tagot küldhetne az MSZP a köztévét és a Magyar Rádiót felügyelő kuratóriumokba. Az SZDSZ-szel együtt a baloldali pártok így elsöprő fölénybe kerülnének a testületekben, a Fidesz ezért most önmérsékletre szólította fel a szocialistákat. Mást nem is nagyon tehet.

A Fidesz tiltakozik amiatt, hogy az MSZP újabb tagokat kíván delegálni a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kuratóriumaiba; az ellenzéki párt e téren önmérsékletre szólítja fel a szocialistákat. Erről a párt helyettes szóvivője beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az MSZP szerint amit a Fidesz kér, az törvényszegés. A kétharmados médiatörvény ugyanis egyértelműen előírja, hogy a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeiben a kormány és az ellenzék jelöltjei fele-fele arányban vegyenek részt, írja Nyakó István, a szocialista párt szóvivője közleményében.

A Fidesz azt kéri az MSZP-től, "ne éljen a jelölési jogával, ne duzzassza fel a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kuratóriumait, ne éljen ezzel az antidemokratikus eszközzel" - mondta Cser-Palkovics András. Hozzátette: a parlamenti erőviszonyok megváltozását követően az MSZP további négy-négy tagot kíván delegálni a két közszolgálati média kuratóriumába, az erről szóló parlamenti szavazás várhatóan hétfőn délután lesz.

A fideszes politikus közölte: a testületek bővítése éves szinten mintegy 40-50 millió forint plusz kiadást jelentene.

Cser-Palkovics András szerint az MSZP tervezett lépésének a jogszerűségét lehet vitatni. Ennek kapcsán kérdésre válaszolva elmondta: 2006-ban az MSZP-SZDSZ közösen jelölt kurátorokat mind a rádióba, mind a televízióba. Ám ekkor nem határozták meg azt, hogy a kurátorok közül kit tekintenek az MSZP és kit az SZDSZ delegáltjának. Most utólag mondják meg az arányokat, amit azonban "nem tudnak dokumentumokkal alátámasztani".

"Azt a kérdést érdemes felvetni, hogy miért pont ezt az arányt állapították meg, hiszen ennek jelentősége van. Jelentősége van akkor, amikor azt kell a törvény alapján meghatározni, hogy hány jelölési jog nyílik meg, azaz mi van a kétharmaddal" - fogalmazott Cser-Palkovics András, aki szerint ezért lehet azt mondani, hogy a médiatörvénnyel való visszaélés történik és "egy antidemokratikus eljárás keretében a közszolgálati médiára való kézrátételről van szó".

Emlékeztetett arra, hogy közel egy éve ötpárti egyeztetés folyik a parlamenti pártok között az új médiaszabályozás megteremtése érdekében. Véleménye szerint az MSZP tervezett lépésével ezt az egyezséget veszélyezteti.

Nyakó István közleményében úgy fogalmaz: amennyiben a Fidesznek váratlanul kétségei támadtak, hogy a kuratóriumi elnökségekben eddig kik voltak a szocialista jelöltek, forduljon bizalommal a saját maga által jelölt elnökségi tagokhoz, akik majd nyilván készségesen útba igazítják, vagy nézze meg a hivatalos parlamenti iratokat, amelyben az MSZP az MTV és a Magyar Rádió elnökségeibe egyértelműen három-három kurátort jelölt.

A parlamenti viszonyok megváltozása óta a Magyar Televízió és a Magyar Rádió vezető testületeiben a kormánynak három, az ellenzéknek hét jelöltje van.

"Úgy látszik, a Fidesz meggyőződése az: ha ő van kormányon, akkor - ahogy ezt a "csonka kuratóriumok" életre hívásával bizonyította - a testületi helyek száz százaléka neki jár, a szocialista kormánynak viszont még a törvényben előírt ötven százaléka sem" - fogalmazott Nyakó István.