Lantos Csabáé a Heti Válasz

2008.12.17. 12:13
A Heti Válasz új tulajdonosa a volt OTP-s Lantos Csaba cége lett kedden. Lantos nem kíván változtatni a hetilap eddigi irányultságán, csak még tovább akarja erősíteni a nyereséges lapot.

A Lantos Csabának, az OTP egykori igazgatósági tagjának érdekeltségébe tartozó Csemgandó Kft. a Heti Válasz egyedüli tulajdonosává vált december 16-án. Lantos korábban a lap üzletrészeinek huszonöt százalékát birtokolta. A tranzakcióig a 75 százalékot tulajdonló Csák János, Kékessy Dezső és Szabadhegy Péter a jövőben a tanácsadó szerkesztőbizottság tagjaként segítik a szerkesztőség munkáját.

Az ügylettel egyidejűleg a menedzsment három tagja – az Orbán-kormány idején kormányszóvivőként dolgozó Borókai Gábor főszerkesztő-lapigazgató, Bánhegyi Zsófia, lapigazgató-helyettes és D. Nagy Ibolya gazdasági igazgató – tőkeemelés révén, együttesen 5 százaléknyi tulajdonrészt szereztek.

Társaság

2004. áprilisában három magánszemély és a Heti Válasz Alapítvány (HVA) közös tulajdonában lévő Sasliget Tanácsadó Kft. vásárolta meg az akkor súlyos pénzügyi veszteségekkel küzdő, 12 ezres heti példányszámú Heti Választ kiadó társaságot a TTFK-tól. A Sasliget Kft.-t tulajdonló három magánszemély Csák János, a MOL korábbi vezérigazgatója és a Helikon Könyvkiadó jelenlegi tulajdonosa, Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövet és Szabadhegy Péter üzletember.

A lap 2004 óta megerősítette piaci pozícióit a közéleti-gazdasági lapok piacán - írja a HV közleménye. Értékesített példányszáma közel 70%-kal megnövekedett, olvasottsága 84.000 főre bővült (Forrás: GFK/Szonda Ipsos Nemzeti Médiaanalízis). Weboldalának látogatottsága eléri a napi 20.000-23.000 egyedi látogatószámot. A termékportfólió az évek során kibővült konferencia üzletággal és újságíróképzéssel. Hirdetési és lapárbevétele növekedése miatt a Heti Válasz Kiadó nyereséggel zárta a 2007-es évet.

Lantos Csaba a változást a médiavilágban zajló jelentős átalakulásokkal, mozgásokkal indokolta, amik új lendületet és erőforrásokat igényelnek a nyomtatott sajtóban épp úgy, mint az online megjelenésben. Az új tulajdonos nem kíván változtatni a hetilap irányvonalán, de gazdasági pozícióit tovább szeretné erősíteni. A távozó tulajdonosok szerint a Heti Válasz mind befektetési, mind kulturális értékteremtési reményeiket beváltotta, ezért is maradnak szívesen tagjai a lap szellemiségét befolyásoló értelmiségi körnek.

Lantos

Lantos Csaba 1986-ban végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdász-szociológusként. 1986-88-ig a Budapest Bank Rt.-nél dealer, 1989-94-ig a Creditanstalt Értékpapír Rt. igazgatója, majd 1997-ig ügyvezető igazgató-helyettese és a Creditanstalt Értékpapír Befektetési Alapkezelő Kft. ügyvezető igazgatója volt. 2000-ig a CA IB Értékpapír Rt. vezérigazgatója, 2000 őszétől az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese. 1990-től a BÉT Tőzsdetanácsának tagja, 1993-tól a Keler igazgatótanácsának elnöke. 2001-től az OTP Bank Rt. igazgatóságának tagja, az új vezetési struktúrában az OTP termékfejlesztési, értékesítési és árazási bizottságának elnöke volt. OTP-s munkaviszonya 2007 nyarán szűnt meg.