A 100 leggazdagabb magyar védjegyét is elvennék a Hírlaptól

2004.12.13. 20:01
A Manager Magazin szerint német társlapjuktól lopta a Magyar Hírlap a 100 leggazdagabb magyar védjegyét is. A listát idén már nem a napilap jelentette meg, de a szerzők ugyanazok, így nem lehet tudni, ki is lopott kitől.
A Spiegel-csoporthoz tartozó Manager Magazin arra kéri a Magyar Szabadalmi Hivatalt, hogy a "Magyar Hírlap 100 leggazdagabb magyar" színes ábrás védjegyet törölje a nyilvántartásból - tájékoztatta a magazin ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-t.

"A Manager magazin decemberi lapszámának részeként került az olvasókhoz 'A száz leggazdagabb magyar' című összeállítás, ami a német nyelvű Manager Magazin évek óta kidolgozott koncepciója alapján készült" - közölte Pető Endre az MTI-hez eljuttatott közleményben a védjegy törlését indokolva.

A magazin "álláspontja az, hogy közvetlen összefüggés van aközött, hogy a Magyar Hírlap a támadott színes ábrás védjeggyel megjelölt kiadványt 2002 novemberében megjelentette és aközött, hogy a Manager Magazin Verlag 2002 márciusában kiadta a német nyelvű Manager Magazin adott havi lapszámát 'Die 100 Reichsten Deutschen' címlappal" - írta.

Ezek alapján "alaposnak tűnik az a feltevés, hogy a Ringier-csoporthoz tartozó Magyar Hírlap 2002. június 17-én bejelentett színes ábrás védjegy kialakításának, tervezésének időpontjában a döntést hozók ismerték a Manager Magazin 2002 márciusi címlapját, és gyakorlatilag e magazin magyar nyelvű tükörfordításának megfelelő ábrás megjelölést alakítottak ki és jelentettek be védjegyoltalomra Magyarországon" - olvasható a közleményben.

"Ezzel a lépésével a Ringier-csoporthoz tartozó Magyar Hírlap Rt. rosszhiszeműen a más által kitalált ábrás megjelölés - védjegyoltalomból eredő - kizárólagos használati jogainak megszerzését célozta meg" - írt Pető Endre. Az ügy kapcsán a Ringier Kiadói Kft. ügyvezető igazgatóját, Papp Bélát az MTI hétfőn nem tudta elérni.

Ki lopott kitől?

A Magyar Hírlap korábbi kiadója, a svájci Ringier kiadó a napilap megszüntetése előtt és után többször is leszögezte, hogy megtartja a kiadványokat (100 leggazdagabb magyar, 50 legsikeresebb fiatal). Sőt, a Top 100 leggazdagabb emberről szóló újságot a jövőben is kiadja. Számításaikat azonban keresztülhúzta, hogy a Spiegel-csoporthoz tartozó Manager Magazin az Első száz 2004-ben címmel összeállítást közöl a legvagyonosabb magyarokról. Ráadásul a Manager Magazin azt a Szakonyi Pétert kérte fel a kiadvány összeállítására, aki az egykori Magyar Hírlap munkatársaként a Ringier termékén dolgozott, és az eddigi két top 100 összeállításában szerzett tapasztalata alapján vállalta el az anyaggyűjtést és a szerkesztést.