Főnyeremény volt a negyvenmilliós kérdés az RTL-nek

2006.03.21. 16:26
Félmillió nézővel verte hétfőn a Legyen Ön is milliomos az Áll az alkut, pedig nem is negyvenmilliót nyert a játékos, csak huszonhatot. Cserey Gábor szerint könnyű volt az utolsó kérdés.

Sajtótájékoztatón mutatta be az RTL Klub a Legyen Ön is milliomos első olyan nyertesét, aki elvitte a játék negyvenmilliós fődíját, ami egyébként bruttó összeg, vagyis az adók levonása után kevesebb, mint huszonhatmillió forintot kap a nyertes.

Mert kockáztatni

Vágó István a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon várta már azt a játékost, akinek van akkora kockáztatási kedve, hogy a húszmilliós kérdésnél nem torpan meg, ráadásul elég művelt ahhoz, hogy esélye legyen a fődíjra. Minderre hét évet kellett várni a műsorvezetőnek, hiszen eddig már öten nyertek húszmilliót, négyen pedig tízmilliót, de a fődíjat még senki sem vitte el.

A negyvenmillió forintos utolsó kérdésnél a budapesti hivatalnoknak, Cserey Gábor ötvenhat éves nyugdíjbiztosítási osztályvezetőnek arra kellett jól válaszolnia, hogy mikor lett a magyar országgyűlés intézményes székhelye Pozsony és helyesen a mohácsi vész évét jelölte meg.


Cserey Gábor

Cserey Gábor szerint egyébként nem ez, hanem a húszmilliós kérdés volt a legnehezebb, amikor arra kellett válaszolni, hogy ki is írt változatokat és egy fúgát egy Händel-témára. Akkor a telefonos segítség által sugallt válasz ellenére is Brahmsot választotta, maga sem tudja miért, ehhez képest az utolsó kérdés már könnyű volt.

"Ha egy kétszázezres kérdés lett volna, gyorsabban megválaszolom, csak negyvenmilliónál nagyobb a tét" - jegyezte meg Cserey Gábor, akinek egyébként éppen a történelem a kedvenc témaköre.

Vágó István szerint az is zavarhatta a játékost, hogy a negyvenmilliós kérdés előtt nagyobb szünetet tartottak, ami egyesek szerint arra utal, hogy manipulálták az eredményt, pedig csak felkészültek arra az eshetőségre, ha a játékos megnyeri a főnyereményt, vagyis bekötötték a tűzijáték-rakétákat.

A nézők fele

A műsor Cserey Gábor játékideje alatt újból kétmillió feletti nézettséget produkált. Pénteken, amikor a húszmilliós kérdésig jutott el, az AGB Nielsen statisztikai adatai szerint a négy évnél idősebb lakosság 2 002 222 tagja izgulta végig a Legyen Ön is milliomost. Hétfőn pedig az éppen tévé előtt ülők 48,8 százaléka, azaz 2 470 908 látta a műsort. Eközben az Áll az alku hétfőn csak 37,9 százalékos közönségarányt ért el, vagyis Gundel Takács Gáborra és a táskákra 1 961 188 ember volt kíváncsi.

A 18 és 49 év közötti korosztályban is jól szerepelt a Legyen Ön is milliomos, itt 46,6 százalékos közönségarányt ért el, míg az Áll az alku csak 36,1 százalékot vonzott.

Sikerszéria

1996-ban egy Paul Smith nevű üzletember, az angol Celador produkciós iroda tagja találta ki a Legyen Ön is milliomost, de sokáig egyetlen tévétársaság sem akarta megvásárolni a formátumot. Végül az ITV tűzte először műsorára a vetélkedőt, de akkor még nem ment minden zökkenőmentesen.

A produkciós iroda egy hét haladékot kapott az ITV-től, ezalatt alakultak ki a nálunk is ismert szabályok, illetve a látványvilág. A Legyen Ön is milliomos rövid időn belül Anglia legnépszerűbb vetélkedője lett, és jelenleg már hatvanhárom országban sugározzák. Magyarországon eddigi tízezer játékos összesen mintegy egymilliárd forintot nyert a műsorban. Hárommilliót 54-en, ötmilliót húszan, tízmilliót tizenegyen, és az eddigi legmagasabb összeg, húszmillió forint pedig három szerencsés játékosnak ütötte a markát. A nyereményeket 36 százalékos adó terheli, vagyis az eddigi legmagasabb, húszmilliós összeg nyertesei 12,8 millió forintot kaptak kézhez, a 40 milliós maximum nyertese 25,6 millió forintot vihet haza.

Az RTL Klub egyelőre nem fontolgatja a nyeremények emelését, bár az biztos, hogy ha nálunk is bevezetik az eurót, akkor a licencszerződés értelmében a főnyereménynek egymillió eurónak, azaz közel 250 millió forintnak kell majd lennie.