Lovas felajánlja a Sajtóklubot az MTV-nek

2003.04.24. 19:55
Lovas István felfüggeszti a Sajtóklub című politikai tévéműsorban való részvételét, döntését a műsor cenzúrázásával indokolja. Mások szerint a Bencsik András szerkesztette Demokrata is cenzúrát gyakorol, ezért távozott onnan több szerző.
"Politikai jellegű cenzúrázása miatt felfüggesztem a Sajtóklub című műsorban való részvételemet. A Budapest TV-n felvételről sugárzott adásban a továbbiakban mindaddig nem veszek részt, ameddig azt nem élőben közvetítik", áll Lovas István az MTI-hez eljuttatott közleményében. "Fontosnak tartom ugyanakkor, hogy a műsorban társaim továbbra is részt vesznek, mert abban - még ha cenzúrázott formában is - de olyan információk is elhangzanak, amelyek más elektronikus médiában nem kapnak nyilvánosságot", teszi hozzá Lovas.

"Szomorú tény, hogy ma Magyarországon a szólásszabadság - vagyis a demokrácia egyik legfontosabb alapintézménye - korlátozott. A Medgyessy-kormánynak a közvéleményre gyakorolt nyomása miatt a vélemények skálája nem lehet olyan széles, hogy abban a - törvénybe nem ütköző - vélemények akadály nélkül megjelenhetnének a nyilvánosság előtt", folytatódik a sajtónyilatkozat.

Friderikusszal száll versenybe a Sajtóklub

Lovas nyilatkozatában a Sajtóklub műsorát ingyen felajánlja a Magyar Televíziónak. "Ajánlatom lényeges eleme, hogy amennyiben az az első megjelenésétől kezdve nem vonz annyi nézőt, mint akár Friderikusz Sándor, akár Juszt László több százmilliós produkciója, úgy azt a televízió már az első adás után leveheti programkínálatáról", írja az újságíró.

Cenzúra a Demokratánál is?

A Fidesz "diktatúrájára" panaszkodik az a levél, amelyet a Demokrata című hetilap egy, a laptól a napokban eltávolított munkatársa jegyez. A különféle fórumokon terjesztett nyilatkozat szerint "az erkölcsi hulla Fidesz a ballibekhez hasonló módszerekkel lép fel a tájékoztatás szabadsága ellen". Az újságíró kifogásolja, hogy a lap főszerkesztője, Bencsik András - aki a Sajtóklubanak is állandó szereplője - következetesen tiltja a Fidesz bírálatát a jobboldali lapban. A levél arról is beszámol, a Sajtóklub felvételeit is Bencsik vágta meg oly módon, hogy abba ne kerüljenek a Fideszt bíráló részek.