Nem ismétlőadó többé az m2

2004.11.22. 14:45
Átlátható műsorrendet, egyetemi kreditként felvehető oktatási műsorokat, és laza, fiatalos kulturális magazint ígér az MTV műholdas adása, amely ezentúl nemsokára megszabadul a parlamenti közvetítésektől is.
"Megpróbáltunk rendet vágni az m2 műsorszerkezetében, mivel a közszolgálati televízió második adója eddig olyan ismétlő adó volt, amelyen minden rendszer nélkül sugároztak értékes és értéktelen műsorokat is." -mondta el Erdős Gábor, az MTV kulturális igazgatóhelyettese, aki elmondta, hogy ezentúl minden hétköznap ugyanakkor vetítenek filmeket, kulturális magazinokat vagy akár komolyzenei koncerteket.

Tudás és távoktatás

A megújuló m2 az élethosszig tartó tanulás csatornája szeretne lenni, éppen ezért két, minden hétköznap jelentkező műsor, a Válaszd a tudást! és a Tudásakadémia is képernyőre kerül. Az előbbi inkább érdekes ismeretterjesztő kisfilmeket, összeállítást kínál, míg az utóbbi még a Mindentudás Akadémiájánál is mélyebb ismereteket nyújt majd.

"A Tudásakadémia mély betekintést nyújt egy-egy tudományág ismereteibe, tananyagszerűen vezet be az adott diszciplínába" - mondta el Szabó István, a Tudásakadémia egyik műsorvezetője, aki hozzátette: "Kapcsolatban állnak több magyar felsőoktatási intézménnyel, így terveik szerint a műsort nemsokára több egyetemen is felvehetik majd kreditpontot érő kurzusként.
 
Az újonnan induló, Válaszd a tudást! című sávról Kósa Somogyi György stratégiai igazgató  elmondta: a természettudományok legújabb ismereteit bemutató műsorok mellett karrier-tanácsokat és kisvállalkozóknak szóló tudnivalókat kínálnak. A program nyelvoktatásra, informatikai képzésre is vállalkozik. Tervezik a munkanélküliek átképzését segítő műsorok elindítást is.
 
Hétvégenként a két oktatási műsor gyerekeknek szóló kiadásai jelentkeznek majd, amelyek például az érettségi tananyagot dolgozzák fel.
A Válaszd a tudást! reggel 9 és 11 óra között jelentkezik, de a tervek szerint adásideje fokozatosan délután 4-ig bővülne.
 

Kultúra fiataloknak

Este az oktatás után a kultúra lesz a központi téma az m2-n, ahol kedd kivételével éjfélig a Kultúrház elnevezésű magazinműsor jelentkezik majd. A nemrégiben megszűnt Sziget Tv-hez hasonló, élő műsort több, tévés gyakorlattal még nem rendelkező fiatal vezeti majd, de feltűnnek ismert rádiós személyiségek, így például Galambos Péter, aki Galamb néven jelenleg a Klub Rádióban vezet műsort.

"A lelkes kezdőket a háttérből nagyon tapasztalt szerkesztők segítik majd, így már az első adás sem fog csalódást okozni a nézőknek" - mondta Baló György, a közszolgálati médium kulturális igazgatója, aki hozzátette: "A Kultúrház saját internetes portált is indít, ami idővel szeretne az ország legnagyobb online programajánlójává válni.

Az este fél hét és éjfél között jelentkező Kultúrház első órájában fiataloknak szóló ajánlók kerülnek műsorba, utána az Esti mese és a Híradó lesz látható, majd negyed tíztől játékfilm, este 11-től a Záróra háttérműsor, végül pedig a lapszemle kerül adásba.

Jön a Demokrácia Tv

"Költségvetésükön jelenleg "hatmilliárd a lyuk" és az MTV "nagyon nehéz körülmények között dolgozik", ennek ellenére a köztelevízió fontosnak tartja a két műsor elindítását - hangsúlyozta Rudi Zoltán tévéelnök az eseményen.

"Az emberi kreativitás győzedelmeskedik a pénztelenség felett" - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy annak ellenére szeretnék nullszaldóval zárni az évet, hogy a tavalyi 12 milliárd forintnyi juttatással szemben idén csak 4,8 milliárdot kapott az intézmény.
Rudi Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy legkésőbb március 15-én, a szabad sajtó napján elindul a közszolgálati televízió hírcsatornája, az MTV Demokrácia, és ezzel az m2 megszabadul majd a parlamenti közvetítésektől is,