Kedd után kábelen és interneten ad a Tilos Rádió

2000.08.25. 20:08
Csaknem egymillió forint gyűlt eddig össze a hétfőn kezdődött és keddig tartó Tilos Maratonon. Az évente megrendezett akció a rádió legjelentősebb pénzszerzési forrása, illetve egy olyan közönségtalálkozó, ahol a műsorok aznapi készítőivel találkozhatnak a hallgatók, ezúttal a Ráday utcai Castro bisztróban. A Tilos egyébként augusztus 29-én éjfélig sugározza műsorait az FM98-as megahertzen, miután a pályázaton nem ők nyertek. Ezt követően az interneten, illetve néhány budapesti kábelhálózaton lesz hallgatható a rádió napi 12 órásról, 24 órásra bővülő adása.
Hol fogható a Tilos kábelen?
  • az I. kerület 30%-a (év végiéig a teljes kerület a Várnegyed kivételével)
  • a VII. kerület külsõ része (év végéig a teljes kerület)
  • a VIII. kerület egésze
  • a XI. kerületben a Kelenföldi Pályaudvar környéke (a lakótelepi részeket az év végéig érjük el)
  • a XIII. kerület fele (az év végéig a teljes kerület)
  • Nem kapott frekvenciát a Tilos Rádió, így augusztus 29-én éjfélkor befejeződik időlegesen az adás földi sugárzása. Az eddig a Tilos, a Civil és Fiksz rádiók által használt hullámhosszon ugyanis a Civil és a Fiksz rádió indíthat 24 órás adást. A Tilos ezt követően hozzávetőlegesen háromszázezer budapesti háztartásban lesz fogható kábelen, illetve az interneten is sugározzák majd a 12 órásról 24 órásra bővülő adást. Weyer Balázs, a rádió kuratóriumi tagja az Indexet arról tájékoztatta: újrapályáznak a ki nem osztott non-profit frekvenciák elnyeréséért, de legalább tavaszig nem lesz földi sugárzása a Tilosnak.

    A frekvenciapályázat
    Február óta dós az Országos Rádió és Televízió Testület a ki nem osztott frekvenciák újrapályáztatásával. Mint ismeretes többek között a 88,9-es megahertzes frekvencia leendő használójáról nem sikerült megegyeznie az ORTT-ben helyet foglaló pártdelegáltaknak.

    Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnök az Indexnek korábban azzal magyarázta a késlekedést, hogy a pályázati kiírásoknak a Művelődési Közlönyben kell megjelenniük, ez pedig mulasztásos törvénysértések sorozatát eredményezi, a több hónapos átfutási idő miatt. A ki nem osztott budapesti frekvenciák pályázattervezetét például már a februári döntés napján újra kiírták, ennek ellenére csupán június közepén jelent meg a dokumentáció. Ha októberben megjelenik a pályázat, és azon nyer a Tilos, akkoris legkorábban tavasszal lehet újra földi frekvenciájuk.

    Az átállás miatt előrehozták a rádió legnagyobb pénz szerzési akcióját, a Tilos Maratont. A Kinicsi utca és Ráday utca sarkán lévő Castro Bisztróban hétfő óta az aznapi műsorok készítői várják a hallgatókat. Az előző években néhány millió forintot jövdelmező akcióra azért van szükség, hogy a non-profit adó reklámok sugárzása nélkül készíthesse műsorait. Az idei marton különösen fontos a Tilos Rádió számára, miután a kábeles sugárzásra történő átállás jelentős anyagi erőforrásokat igényel, ráadásul éppen az átállás idején költözik a rádió új helyére, a Blue Box Moziba. Az idei - előrehozott - maratonon a hallgatók a mellet, hogy találkozhatnak kedvenceikkel, tájékoztatást kapnak arról is: az átállás után, hol és hogyan hallgathatják kedvenc adójukat.

    A Tilos Rádió honlapján olvasható tájékoztatás szerint a modernebb hi-fi berendezésekkel oly módon hallgatható majd kábelen az adás, hogy ugyanolyan csatlakozót kell a rádióba helyezni, mint a televízióba. A lakások többségében azonban csak egy kábelcsatlakozó van, éppen ezért a Tilos Maratonon kábelelosztókat is be lehet szerezni, hozzávetőlegesen 1500 forintos áron.