Nem lesznek reklámok a köztévén?

2006.01.02. 11:22
Az új médiatörvény tervezete reklámmentes közszolgálatiságot ígér, 250 millióra büntethetőek majd a vétkes csatornák és a műsorvezetők is milliókat fizethetnek majd egy-egy bakiért.

A Népszabadság információi szerint az új médiatörvény tervezete szerint nem sugározhatnának reklámot a közszolgálati csatornák, függetlenségük érdekében viszont hat évre előre megállapítanák a közszolgálati rádió- és televíziócsatornák költségvetését.

A médiatörvény a kereskedelmi csatornákat is szigorúbban szabályozná, például nem lehetne reklámokat sugározni a gyermekeknek szóló műsorszámok előtt és után, és szigorodnának a büntetések is: az újonnan alakuló Pártatlanságot és Kiegyensúlyozottságot Felügyelő Tanács akár 250 milliós bírságot is kiszabhat a csatornákra, és akár harminc napra is lekapcsolhatják a tévéket és a rádiókat. Ráadásul a tervezet szerint ezentúl a műsorkészítőket is sújthatnák pénzbírsággal, amelynek maximális összege ötmillió forint lenne, a médiumok vezetőit pedig akár harminc napra is eltilthatná a testület.

Ráadásul a tervezet szövege szerint a "Felügyelő Tanács jogkövetkezmény kiszabásáról szóló határozata ellen fellebbezésnek nincs helye, a határozat jogszabálysértésére hivatkozva felülvizsgálattal lehet élni a közigazgatási ügyekben eljáró illetékes bíróságnál".

A tervezet nem szakítana közmédiumokat felügyelő kuratóriumok túlpolitizáltságával: igaz, hogy egybevonnák a kuratóriumokat, de a tizenkét tagból négyet a kormánypártok képviselőcsoportjai, négyet az ellenzéki pártok frakciói jelölnek, négyet pedig a kormánypártok és az ellenzéki pártok képviselőcsoportjai által paritásos alapon létrehozott bizottság jelöl a történelmi egyházak, a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatai, a jelölőbizottság által megkeresett határon túli magyar szervezetek és országos szakmai szervezetek ajánlásai alapján- írja a Népszabadság.

Ahhoz, hogy a törvénytervezet életbe lépjen, a parlamenti képviselők kétharmados döntésére van szükség. A tervezet előkészítése 140 millió forintba került.