Vilma
-8 °C
3 °C

Pszichoterrort kívántak a románoknak a Magyar Rádióban

2006.04.25. 17:16
Az ORTT Panaszbizottsága szerint törvény sértett a sportkommentátor, aki ugyan nem köpné le, de azért megszorongatná a román bírókat.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága lakossági bejelentésre megvizsgálta a Magyar Rádió, 2006. március 26-án sugárzott kézilabda mérkőzés közvetítését, melyben a műsorvezető durván sértegette a román bírókat, és a származásuk miatt magyarellenességgel is vádolta őket.

A Panaszbizottság szerint a médiatörvénybe ütközik, hogy a riporter visszatérően románokként említette a két bírót, sértő kifejezések kíséretében is használva a "román" szót. A riporter azt a feltételezést is sugalmazta, hogy a két bíró származása miatt elfogult a magyar csapat ellen, valamint úgy fogalmazott, hogy "hozzásegítik a szűk eredményhez a románok a vendég együttest. Nem tudok szavakat találni, ilyenkor az ember elveszti az önkontrollját. Belül vagyunk az utolsó egy percen, és hogy ha a közönség megvárná itt, és nem azt mondom, hogy köpködjék le, mondják el a véleményüket ennek a két szélhámosnak, azt mindenképpen megérdemelnék, hogy egy pszicho-terrorban részesítsék a kivonulásnál a mérkőzést követően, majd amikor megfürödtek, és fölismeri őket a szurkolótömeg."

A Panaszbizottság szerint mindez sérti a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény azon alapelveit, amelyek szerint a műsorszolgáltató tevékenysége nem irányulhat, faji vagy vallási előítéleteken alapuló gyűlöletkeltésre, és a közszolgálati műsorszolgáltató mindezeken túlmenően fel is kell, hogy lépjen az előítéletekkel szemben.

A Panaszbizottság jelen nyilatkozata nem minősül közigazgatási határozatnak, így semmilyen következménye nincs, és ellene fellebbezéssel vagy egyéb jogorvoslattal sem lehet élni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.