Az MSZP veszni hagyná a médiatörvényt

2008.11.18. 13:10
A szocialisták nem támogatják már a médiatörvényt, mert szerintük alkotmányossági aggályokat vet fel, emellett a Fidesz kormányra kerülése után a túl szigorú jogszabályokkal lehetne megfordítani a jobboldal szerint aránytalan baloldali médiafölényt.

Nem támogatja az MSZP elnöksége az öt párt szakértői által készíttetett új médiatörvény szakmai anyagát - értesült a Népszava.

A lap keddi számában közölt információk szerint a szocialista vezetők kedd esti ülésükön úgy fognak határozni, hogy még módosításokkal sem engedik benyújtani a parlamentnek a munkaanyagot.

A lap úgy tudja alkotmányossági aggályok is felmerültek a szöveggel kapcsolatban.

Ugyanakkor az MSZP elnöksége más problémákat is lát a javaslatban. Az szerintük a média kézi vezérlését jelentené a médiahatóság által. Ugyanakkor a hatóság erőteljes jogköre miatt, amennyiben a 2010-es választásokon a Fidesz nyerne, könnyen leválthatná a közmédiumok vezetőit, és felléphetne az általa vélt baloldali médiafölénnyel szemben.

Ahogy azt elsőként az Index megírta, a készülő új médiatörvény minden eddiginél több jogosultságot adna az ORTT helyett felállítandó Nemzeti Médiatestület kezébe, amely akár a szerkesztőségeket is átkutathatná, sőt az újságírók otthoni számítógépeit is lefoglalhatná. A kényszerintézkedésekhez pedig akár a rendőrség segítségét is kérhetnék, vagyis akár erőszakkal is betörhetnének az elektronikus médiák irodába.

Az, hogy az MSZP támadást intézett az elvileg szocialista szakpolitikusok részvételével készült dokumentum ellen, sok politika közeli informátorunkat egyáltalán nem lepte meg, hiszen már régóta nyílt titok politikai körökben, hogy a készülő médiatörvényt Szalai Annamária, az ORTT Fidesz áldal delegált tagja és Jánosi György szocialista médiapolitikus egymás közti alkui alakítják. Most csak annyi derült ki, hogy az elkészült törvény leginkább a Fidesz elképzeléseit tartalmazza. A javaslatot múlt héten elnökségi ülésén a Fidesz meg is szavazta, viszont információink szerint az ötpárti egyeztetetésre nem mentek el.