Brüsszel a magyar médiatörvényt támadja

2005.10.14. 16:47
Jogsértési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen, amiért a médiatörvény jogsértő módon korlátozza a kábelszolgáltatók műsorelosztási jogát.
Az Európai Bizottság versenyügyi főigazgatósága szerdán hivatalos figyelmeztető levelet küldött Budapestre, mert a magyar médiatörvény egy pontja a közösségi versenyszabályozásba ütközik - értesült az Index.

Brüsszel azt kifogásolja, hogy a médiatörvény a kábelszolgáltatók műsorelosztási jogát akkora területre korlátozza, amelyen nem több, mint az ország lakosságának az egyharmada él. A Bizottság szerint ez korlátozza a kábelszolgáltatók piaci konszolidációját, ez pedig sérti a közösségi távközlési irányelvet (2002/77/EK). A nevezett irányelv 2-ik cikkének harmadik bekezdése tiltja a tagállamoknak, hogy az elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtását bármilyen módon korlátozzák.

A hivatalos figyelmeztető levél a közösségi jogsértési eljárás első szakasza. A magyar államnak erre két hónapja van válaszolni. Ha a Bizottság a választ kielégítőnek találja, akkor minden oké, de ha nem, akkor újabb fázisba lép az eljárás. Ez tulajdonképpen egy újabb levél, az úgynevezett indokolással ellátott vélemény. Ha erre sem érkezik megnyugtató válasz Budapestről, akkor Brüsszel beperelheti a magyar államot az Európai Bíróságon. A "megnyugtató válasz" jelentheti azt, hogy a magyarok megígérik a törvénymódosítást, de elvben azt is, hogy Brüsszel belátja, hogy tévedett.

A 2002-ben elfogadott és tavaly hatályba lépett uniós távközlési szabályozás lényege, hogy nyitott és liberális viszonyokat próbál bevezetni a távközlés terén; többek közt tiltja a monopóliumokat és minél nagyobb versenyre próbálja ösztönözni a vállalatokat. A távközlési keretszabályozás tette kötelezővé például a mobilszámok hordozhatóságát is, attól a gondolattól vezérelve, hogy ez megkönnyíti a szolgáltatócserét., így növeli a versenyt és remélhetőleg csökkenti az árakat.