Mária
-7 °C
3 °C

A buta barát: Medve sajt

2001.04.17. 17:54
Barátom, a Medve sajt! - így bömböl a vérfagyasztó ének, megdermesztve a bomló virslik és szikkadt zsömlék közt matató, vacsorázhatnéktól fűtött polgárt. Nem kellett volna bekapcsolva hagyni a tévét.

"Jobb egy okos ellenség,
mint egy buta barát"
- Népi bölcsesség

A Medve sajt mint termék a Márka üdítővel, a (pöttyös) Túró Rudival, sőt talán távolról még a Bambival is rokon. Medve sajtból ötágú csillagot is ki lehet rakni, sőt úttörőtábor-ízű hasonlatok alapjául szolgálhat, miszerint annyi benne a brummogás. Mégis tévúton jár az a reklámmérnök, aki szerint népszerűsítéséhez elengedhetetlen a feketevolga-fehérzokni ízlésvilág felidézése.

Komenista csökevény
A filmecske, ami a dalt felvezeti, hitelesebben mutatja be a legkeleteurópaibb provincializmust, mint egy bonctermekből épített H betű a Duna fölött. Szakadt és túlterhelt autót állít meg a Kisvárosból szalajtott rendőr - az igazoltatás eleve disszonánsan hat egy reklámban, de nem itt, ahol a disszonancia és az ízléstelenség rendezőelv. A kocsiban végtelenül debil arcú emberek ülnek; ők jelképezik a boldog fogyasztókat, akik ráadásul egy család is: a társadalom alapja. A rendőrrel folytatott beszélgetésük lényege nehezen ragadható meg. A medvére hivatkoznak, vagyis hogy attól nehéz az autó, majd a rendőr kezébe nyomnak egy darab sajtot, amit ők, úgymond, mindenhová magukkal visznek. Hamarosan kiderül, hogy az autóban hátul egy borzalmasan animált, meglehetősen ijesztő medve (nem mackó!) ül, tehát a sajt mellett tényleg van medve, ami azt jelenti... nem jelent semmit persze, hacsak azt nem, hogy a reklám tervezői nemcsak nem gondolták, de nem is nézték végig a saját alkotásukat. A rendőr felveszi az utasok idióta grimaszát, jelezve, hogy a Medve sajt megbízhatóan, érintéssel is képes terjeszteni a szivacsos agysorvadást. És akkor a dal befejezi a hentesmunkát.

Egy állatfaj lejáratása
Logikailag a fenti történéseket nem lehet modellezni. E spot jelentősége abban áll, hogy az igénytelenséget nem csupán képi megvalósításában, szövegének beteges életszerűtlenségével és a csöndes sírásra ösztönző gajdolással dobja felszínre - vizuális angolnavész -; hanem a történést is képes fércmunkával megoldani, olyan nyomorúságos hányavetiséggel, amiért egy furulyafaragó vasárnapi hobbijuhászt is felelősségre kellene vonni. Nálunk persze nem igazgat ilyen pedáns szigor: senki nem akadt sem a megrendelő cégnél, sem a reklámot sugárzó adóknál, aki válogatott trágárságok közt küldte volna haza a stúdió kreatív elvtársát, hogy legalább tiszta fehér zokniban jöjjön vissza. De lehet, hogy jobb is így: szükség van szoborparkokra és hadtörténelemre is, kell, hogy rezervátumformában megőrizzük a primitív társadalom örökségét. Ha pedig egy termék ezzel szeretne azonosulni, az nem több, mint rossz üzleti stratégia, amely a szocializmus iránti nosztagia poshadó farvizében evickél.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.