Gibsont nem ijesztették meg az antiszemita vádak

2005.12.07. 17:54
Mel Gibson, akinek Passió című filmjét a kritikusok antiszemitizmussal vádolták és akinek az apja tagadja a holokausztot új terven dolgozik: valós történeten alapuló filmsorozatot készít a témáról.

Gibson tévéprodukciós vállalata négy órás minisorozaton dolgozik az ABC tévétársaság számára Flory A. Van Beek, egy holland zsidó asszony saját kiadásban közreadott emlékiratai alapján. Az asszonyt szomszédai elrejtették a nácik elől, de számos rokona meghalt a lágerekben.

Mel Gibson
Mel Gibson

Gibson neve hívószó

Mel Gibson valószínűleg nem fog szerepelni a sorozatban, az sem biztos egyelőre, hogy nevét nyilvánosan összekapcsolják-e majd a vele. Egyelőre még az is kétséges, hogy végül befejezik és sugározni fogják a sorozatot. Quinn Taylor azonban, az ABC tévésugárzásra átvett mozifilmekkel foglalkozó alelnöke elismerte, hogy Mel Gibson neve, mint figyelemfelkeltő, igenis számít a készülő sorozat publicitását illetően.

A filmsztár produkciós irodáját, a Con Artists Productiont az ABC kereste meg, miután egy független producer, Daniel Sladek felhívta a tévétársaság figyelmét Van Beek könyvére. Az asszony férjével együtt három évig bujkált a megszállt Hollandiában, a háború után pedig Amerikába emigráltak.

Fontos a szerelmi szál

Az ABC röviddel azután lépett kapcsolatba Gibson cégével, hogy elvetette a Con Artists elnöke, Nancy Cotton javaslatát egy másik, szintén a holokausthoz kapcsolódó filmsorozat elkészítéséről. Taylor alelnök szerint abból hiányzott a szerelmi szál, ami Van Beek történetében viszont megvan. Daniel Sladek szerint az ABC arra számít, hogy Mel Gibson nevével sikerül majd a lehető legszélesebb közönséget megszólítani.

Van Beek 1998-ban megjelent könyve, a Flory: életben maradni a Halál Völgyében (Flory: Survival in the Valley of Death) beszámol az asszony és férje rövid jegyességéről és kísérletükről, hogy Chilébe hajózzanak a háború elején. Hajójuk azonban német aknára futott, ezért Angliába kerültek, majd onnan 1940-ben hazatértek Hollandiába. Ekkor kezdődtek igazi megpróbáltatásaik. Végül kanadai csapatok szabadították fel őket,. A háború végére alig 5200 holland zsidó maradt életben a 140 ezerből.

Mel Gibson jelenleg egy, a Kolumbusz előtti korban Közép-Amerikában játszódó kalandfilmet forgat. Egyelőre sem ő, sem pedig a Con Artists vezetősége nem nyilatkozott a tervezett filmsorozatról.

Csak egy regény?

Mel Gibson apja nyilvánosan tagadja a holokausztot, azt állítva, hogy a II. világháború után jóval több zsidó élt Európában, mint előtte. A sztár sosem határolódott el apja nézeteitől, ezért egyes zsidó szervezetek úgy vélik, kapcsolata a tervezett sorozattal "aggodalomra ad okot".

A nyolcvanas éveiben járó Van Beek asszony nem aggódik. "Nem ismerem őt - jelentette ki - csak annyit tudok, hogy mélyen hívő katolikus. Azok az emberek is katolikusok voltak, akik megmentettek minket. Én mindeki hitét tisztelem. Tudom, hogy Gibson apja azt mondja majd, hogy ez nem a valóság, ez csak egy regény."