Széles kirúgta, majd visszavette a Hírlap főszerkesztőjét

2006.03.20. 14:19
Széles Gábornak, a Magyar Hírlap tulajdonosának nem tetszett, hogy Orbán Viktort és Mikola Istvánt előnytelenül ábrázoló címlapfotóval jelent meg a lap hétfői száma.

Információk szerint Széles Gábor hétfőn délben megvált a főszerkesztőtől. A jobboldali beállítottságú többségi tulajdonos azt kifogásolta, hogy előnytelen kép jelent meg a Fidesz miniszterelnök-jelöltjéről és helyetteséről.

Nem ez volt az első


Kattintson a nagyításhoz!
Szombathy Pál, a Magyar Hírlap főszerkesztője délután egy órakor értesülésünket nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Mint mondta, valóban nézeteltérés alakult ki közte és a napilap tulajdonosa között. Szombathy elmondta, azért került Kovács Attilának, az MTI fotósának képe a címlapra, mert szerinte ez volt a legjobb fotó, ami a Fidesz kongresszusáról készült. Úgy véli, lehet, hogy előnytelen ez a kép a Fidesz miniszterelnök-jelöltjéről, de nem gondolja, hogy ez megbocsáthatatlan lenne, hiszen máskor Gyurcsány Ferencről közölnek előnytelen fotót.

Délután két órakor a Magyar Hírlap egyik főszerkesztőhelyettese, Popovics Gizella már úgy nyilatkozott, hogy "minden rendben van", nem történt más, mint vihar egy pohár vízben. Információink szerint Széles Gábor meggondolta magát és visszavonta a döntést. Szélesnek nem ez volt az első konfliktusa a főszerkesztővel, legutóbb azzal nem értett egyet, hogy a Magyar Hírlap is leközölte a világszerte nagy vihart kiváltott Mohamed-karikatúrákat.

Irányváltás állhat a háttérben

Úgy tudjuk, hogy a jobboldalhoz közel álló vállalkozó már régóta meg akar szabadulni Szombathy Páltól. Széles március 6-án a Heti Válasznak úgy nyilatkozott, azt szeretné, hogy a lap "a középtől egy picit jobbra álljon", ugyanakkor elkerülné, hogy az újság valamiféle jobboldali szócsővé váljon. Akkor úgy nyilatkozott, hogy nem akar elefánt lenni a porcelánboltban, ezért az újságot folyamatosan akarja középre húzni, nemzeti-liberális szemléletét erősíteni.

A Napi Online ugyanakkor úgy tudja, hogy a tulajdonos és a főszerkesztő között megállapodás is született már arról, hogy az irányváltás miatt legkésőbb májusig maradhat Szombathy irányítása alatt a lap. Ezt az értesülést Szombathy Pál az Indexnek határozottan cáfolta. Mint mondta, az a tulajdonosi elvárás, hogy a lap balról középre álljon, már három éve elkezdődött a lapban. "Mind két oldallal szemben fogalmazunk meg kritikákat és szeretnénk a publicisztikában is minél több véleményt bemutatni."

A legutóbb az Ikarus buszok újragyártásának tervével címlapokra kerülő nagyvállalkozó tavaly ősszel vette meg a Magyar Hírlapot. A lap tavalyi vesztesége 150 millió forint volt, az ideit 50-60 millióra tervezik. A példányszám az elmúlt hónapokban 15-ről 17 ezerre emelkedett.