Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Micuko: a japánoknak nem elég amit a tv2 kínál

2003.04.23. 19:01
A japán nagykövetség nem fogadta el a diplomáciai képviseleten kedden tartott egyeztetésen Poich Lórándnak, a tv2 programigazgatójának azt a felajánlását, miszerint a kereskedelmi csatorna minden adás végén feliratban tudatná nézőivel, kitalált személyről szól a Micuko - a világ ferde szemmel című műsor - tájékoztatta az MTI-t Abe Hiroshi, a japán nagykövetség első titkára.
A japán képviselet múlt hét pénteki közleményében úgy foglalt állást, hogy a Magyarországon élő japánok közössége felháborodottan fogadta a tv2 szerda esténként, főműsoridőben sugárzott produkcióját, amely "csúnyán gúnyolja a japánokat, illetve negatívan festi le a japán kultúrát".

Poich Lóránd a nagykövetség kérésére tartott keddi egyeztetés után az MTI-nek azt mondta: álláspontjuk szerint a műsor nem a japán emberek kigúnyolásáról szól, hanem magyar hírességeknek állít görbe tükröt. Azt is közölte, a történtek ellenére a tv2 tovább sugározza a március elején indított szériát.

Abe Hiroshi, a nagykövetség kulturális és tájékoztatási osztályának vezetője - a keddi egyeztetés japán résztvevője - szerdán közölte: előző nap arra kérte a tv2 felső vezetését, hogy "józan belátással", a két ország viszonyára tekintettel találják meg a leginkább elfogadható megoldást. A japán nagykövetség első titkára bejelentette: nem fogadja el a tv2 felajánlását, miszerint a minden adás végén feliratban tudatnák a nézőkkel, hogy Micuko csak kitalált személy.

Nem kaptak a licenc-műsorokból

Az első titkár szerint - a sajtóban megjelentekkel szemben - a tv2 nem juttatta el a nagykövetséghez a licenc alapján más országokban sugárzott hasonló műsorok másolatát, bár ezt kifejezetten kérte Poich Lórándtól.

A diplomata - teljesen alaptalannak nevezve - egyúttal cáfolta Poich Lóránd azon feltételezését, hogy a japán képviselet valamiféle összeesküvést szőne a tv2 ellen.

- A nagykövetség kizárólag a Micuko című műsor tartalmával szembeni nemtetszésének adott hangot - olvasható az állásfoglalásban. Abe Hiroshi kérte a tv2 programigazgatójától, hogy adja meg a nagykövetségnek a műsor három laikus japán szereplőjének nevét. Azt a választ kapta azonban, hogy erre vonatkozóan nincs információjuk, "mintha a műsor tőlük függetlenül jött volna létre" - írta a nagykövetség első titkára. Poich Lórándot az újabb nagykövetségi állásfoglalás után az MTI nem tudta elérni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.