Judit
-2 °C
8 °C

A japánok tiltakoznak a Micuko miatt

2003.04.19. 08:04
Levélben tiltakozik Japán budapesti nagykövetsége a tv2 Stahl Judit vezette Micuko - a világ ferde szemmel című műsora miatt - tudta meg a Népszabadság. Stahl Judit műsora a nagykövetség szerint csúnyán gúnyolja a japánokat és negatívan festi le kultúrájukat, ezért tisztázó beszélgetésre hívják a műsor készítőit.
A napilap által ismertetett tiltakozó levél szerint a hazánkban élő japán közösség felháborodottan fogadta a szerda esténként főműsoridőben sugárzott produkciót, amely "csúnyán gúnyolja a japánokat, illetve negatívan festi le a japán kultúrát". A levelet a nagykövetség kulturális és tájékoztatási osztályának vezetője, Abe Hiroshi jegyzi, aki szerint már a műsor címe is irónikus, kétértelmű.

A levél írója reményét fejezi ki, hogy a műsor elsődleges célja nem a japánok kifigurázása, de hozzáteszi: "egy kizárólagosan negatív tulajdonságokkal felruházott japán tévériporternő szerepeltetésével pont ezt érik el". (Mint ismert, a műsorban Stahl Judit "japánnak maszkírozva" készít álinterjúkat magyar előadókkal.)

A levél kifejti: a japán emberek ilyen eltúlzott, ironikus bemutatásának súlyos következményei lehetnek a két ország gazdasági, kulturális kapcsolatára is. Japánban a más népcsoportokat kigúnyoló, negatív előítéleteket szító műsorokra a közvélemény sokkal érzékenyebben reagál. "Ha a tv2 részéről nem tapasztalunk megértést a fent említett üggyel kapcsolatban, akkor a már említett negatív következményekért az összes felelősség önöket terheli" - idézi a lap Hiroshit, aki tisztázó beszélgetésre a nagykövetségre kérte a műsor készítőit. A napilap megkereste a tv2 programigazgatóját, Poich Lórántot, aki azt nyilatkozta: licencműsorról van szó, s ilyen produkciót Hollandiában, Norvégiában és Belgiumban is sugároznak.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.