A japánok tiltakoznak a Micuko miatt

2003.04.19. 08:04
Levélben tiltakozik Japán budapesti nagykövetsége a tv2 Stahl Judit vezette Micuko - a világ ferde szemmel című műsora miatt - tudta meg a Népszabadság. Stahl Judit műsora a nagykövetség szerint csúnyán gúnyolja a japánokat és negatívan festi le kultúrájukat, ezért tisztázó beszélgetésre hívják a műsor készítőit.
A napilap által ismertetett tiltakozó levél szerint a hazánkban élő japán közösség felháborodottan fogadta a szerda esténként főműsoridőben sugárzott produkciót, amely "csúnyán gúnyolja a japánokat, illetve negatívan festi le a japán kultúrát". A levelet a nagykövetség kulturális és tájékoztatási osztályának vezetője, Abe Hiroshi jegyzi, aki szerint már a műsor címe is irónikus, kétértelmű.

A levél írója reményét fejezi ki, hogy a műsor elsődleges célja nem a japánok kifigurázása, de hozzáteszi: "egy kizárólagosan negatív tulajdonságokkal felruházott japán tévériporternő szerepeltetésével pont ezt érik el". (Mint ismert, a műsorban Stahl Judit "japánnak maszkírozva" készít álinterjúkat magyar előadókkal.)

A levél kifejti: a japán emberek ilyen eltúlzott, ironikus bemutatásának súlyos következményei lehetnek a két ország gazdasági, kulturális kapcsolatára is. Japánban a más népcsoportokat kigúnyoló, negatív előítéleteket szító műsorokra a közvélemény sokkal érzékenyebben reagál. "Ha a tv2 részéről nem tapasztalunk megértést a fent említett üggyel kapcsolatban, akkor a már említett negatív következményekért az összes felelősség önöket terheli" - idézi a lap Hiroshit, aki tisztázó beszélgetésre a nagykövetségre kérte a műsor készítőit. A napilap megkereste a tv2 programigazgatóját, Poich Lórántot, aki azt nyilatkozta: licencműsorról van szó, s ilyen produkciót Hollandiában, Norvégiában és Belgiumban is sugároznak.