Betiltották a dzsihádista Miki egeret

2007.05.10. 09:29
A palesztin Miki egér műsora annyira radikális lett, hogy mind a Hamasz, mind a Fatah túlzásnak tartotta. Az USA és Izrael ellen lázító figura az iszlám világ jövőjét szerette volna megalapozni a gyerekek által.

A palesztin hírközlési miniszter, Musztafa Barguti szerint a magas hangon beszélő, ember nagyságú egér téves képet közvetített a nézőknek a palesztinoknak az izraeliekhez való hozzáállásáról. A Farfúr nevű, de egyértelműen a Disney-féle Miki egeret utánzó karaktert minisztériumi rendeletre levették az al-Aksza műsoráról, és megkezdték a műsor vizsgálatát. Farfúr minden péntek este a "Holnap úttörői" című műsorban keltette a gyűlöletet az Egyesült Államok és Izrael ellen, közölte az AP hírügynökség.


Farfour, az anti-Mikiegér

A figura a gyerekeknek szóló műsorban arra buzdította a célközönséget, hogy álljanak be valamelyik iszlám szervezetbe. "Te és én alapozzuk meg az iszlám világot, visszaadjuk az iszlám közösségnek régi dicsőségét, felszabadítjuk Jeruzsálemet és Irakot, és visszaadjuk a muzulmánoknak a gyilkos megszállói által elvett területeket" - mondta legutóbbi műsorában. A betelefonáló gyerekeknek a Hamasz Izrael-ellenes indulóit kellett elénekelniük.

A palesztin Miki egér műsorát a Mahmúd Abasz által irányított Fatah kezében lévő Palesztin Tévétársaság is bírálta. Az al-Aksza televíziót tavaly indították a Hamasz hívei, akik ezen kívül öt internetes híroldalt, egy nyomtatott újságot és egy rádióállomást üzemeltetnek.