Izzadságszag

2001.12.10. 10:59
A popparódiák terén a legnagyobb fajsúlyú kollektív magyar emlék a Voga-Turnovszky duóhoz kötődik, a régi jó géemkás időkből. Már akkor megtanulhattuk az iparág két alapszabályát. Az egyik, hogy a kurrens slágerek kifigurázása hálás műfaj; a közönségnek ugyanis a zenét csak egyszer kell megjegyeznie, a már közismert dal sikerére épül a gúnydal sikere. A másik, hogy a paródiához majdnem elég is ez a dallam: a szöveg lehet bármi, ami nem az eredeti és lehetőleg vulgáris. A tv2 által egy ideje felkarolt haknibanda, az Irigy Hónaljmirigy már régóta őrzi a lángot e letisztult, egyszerű irányzat öltözőjében, s úgy látszik, a türelem megtermette a maga rózsáját - még ha az illata gyanús is.
Két pozitívumot azonnal meg kell jegyeznem: az egyik, hogy ismerek egy embert, aki szereti a Mirigyet, és egész rendes srác. A másik, hogy a vasárnap esti koncertfelvételt velem együtt végignéző macskám szemmel láthatólag jól szórakozott a műsoron, sőt le sem vette a szemét a képernyőről. Ez máris két szavazat oda.

Humoros műsor macskáknak
Egyéb elismeréssel nem szolgálhatok. A szövegek, amelyeket a "nyolc szupersztár" a zenékhez illesztett, helyenként ugyan mulatságosnak hatnak, általában viszont elsősorban a genitális humor cuppogós, ragadós talajából sarjadnak. Örök mókaforrás az idegen szavak értelmetlen belekeverése valamilyen vaskos nótaszövegbe: Nena 99 Luftballonjának megkésett paródiája például ennél többet nem is mutatott fel. Hasonlatosan neolitikus eszközökkel él a Mirigy, ha latin zene a kiindulópont, és ha orosz szöveggel kerülnének szembe, a végtermék minden bizonnyal tartalmazná a Zaporozsec és a Molotov szavakat.

A szerkesztve a képernyőre kerülő koncert anyagának alighanem a Csíííz vágóasztalán keresztül vezetett útja: jobb híján klipbejátszásnak nevezhető jelenetek "tarkítják" a műsort. A felvételek a már említett altáji tréfákat illusztrálják, valamint egy falusi búcsú jelmezeivel igyekeznek a falusi búcsú hangulatát is megteremteni. Vicces parókák, vicces álbajuszok és egyéb dilibolti portékák közt vergődik a szellemesség.

De bántani mégsem kell az IHM tévés szerepléseit. Könnyen lehet, hogy ezen az egy órán sokan képesek voltak felvidulni, bár nekik tán a közbeeső reklámblokk is oltári poénokat tartogatott. Ma, amikor az eladott télapófigurák zöme nem is csokoládé, hanem kakaós tejmassza, nem kell mindenkinek valódi, természetes eredetű humor. Ami pedig egyértelműen üdvözlendő, az a puszta tény, hogy a tv2-n lehet parodizálni, akár egészen övön alul is Balázs Palit vagy Lagzi Lajcsit, aki pedig a csatorna zászlóshajójának számít, sőt akár Galambos Lajos repülőgép-hordozóról is beszélhetünk, hiszen az ő hátán vonul csatába egy sor apróbb mumus. Még ha ez nem is vezet értékelhető eredményre, vagy minimum kétséges az értéke, legalább nem szent a tehén. Van ennek valami bizalomgerjesztő hatása, illetve pozitív kontrasztja a mostanában nyomasztóan sokasodó elhallgatott kritikák, megdicsőült totemek és a teljes igazságra számot tartó stratégiák között.