Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A 'második nyilvánosság' képei

2003.03.14. 15:32
A Magyar Nemzet, majd ha egyszer rendbe jönnek a dolgok, a D-209 képe mellé közöl egy rendes fotót is a miniszterelnökről. Ha végre médiaegyensúly lesz, a Nemzet is objektíven és pártatlanul tájékoztat, de addig is a bokszmeccset tisztességgel végig kell játszani - ígérte Kerényi Imre színházigazgató, rendező pénteken a Magyar Nemzet fotóiból rendezett kiállítás megnyitóján.
Magyar kép-zet címmel kiállítás nyílt pénteken a Pesti Vigadóban a Magyar Nemzet sajtófotóiból. A sokat sejtető meghívón az egyik ütős fotóról Kende Péter vicsorog. Díjesőre érdemes kép, tényleg jó, de a lap fotósai mégsem kapnak soha semmilyen szakmai kitüntetést - derül ki a meghívó szövegéből. Se sajtónapon, se máskor. Talán mert a lap képei egy másik valóságról szólnak - teszi helyre a dolgokat a meghívó.

Kettősség

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
Mert valóságból kettő van - tudjuk ezt mióta Kerényi Imre kinőve a színházak falait valódi közszereplővé vált. A megnyitón is az ellenpontokról beszélt a rendező, de maguk a kiállított képek is. Van ugye a jó és a rossz, az üdvözítő és a szényenteljes, a bájos és a groteszk, van az átszellemült tekintetű Orbán Viktor, illetve a babosruhában levett belügyminiszter. Van csókolózva demonstráló pár, és vannak csúnya, rossz gumibotos rendőrök.

Az állókép visszanyerte rangját

Rövid fotótörténeti fejtegetés után (pálcikarajz, fotográfia, mozgókép) a rendező hamar képbe teszi a képi kultúrát a tárlat bundáshölgy-közönségének. "Az állókép visszanyerte rangját. A mozgókép bűvöletéből mi lett a kereskedelmi médiában? Hányingert kapunk már! Az állóképpel viszont nem lehet hazudni, csak akkor, ha egyiket lehozzuk, de a másikat nem."

Megannyi vicces fotó

Tekintse meg galériánkat
Itt jut el Kerényi Imre a médiaegyensúlyért vívott bokszmeccsig. Már csak a képek kommentálása van hátra. Kormánypárti politikusokat láthatunk a fotókon groteszk vagy ironikus szituációkban. Kerényi rendre rátromfol a karikatúrákra, amitől a tárlat közönsége kacag. Zavartan kacarászik Kerényi oldalán Liszkay Gábor főszerkesztő és még zavartabban Mádl Ferenc köztársasági elnök. Megannyi vicces fotó: Medgyessy villamoson kampányol, Demszky bukósisakban lődörgős táncot jár.

Sírás és bekábítózás

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
De van ellenpont is: Pokorni Viktor (sic!) és Orbán Viktor együtt örül egy rendezvényen. És a "magyar valóság": egy extázisban síró lány a demonstrálók tömegében. Ennek is ott az ellenpontja, ahogy fiatalok táncolnak egy habpartin, láthatóan "bekábítózva".

A megnyitó után az Index riportere lefotózgatja a fotókat, de közben, mintegy ellenpontként illatos vörös bundák mögé bújva hallgatózik is; nem hiába. Megtudja, hogy a tárlat anyagából könyv készül. Írók írnak a képekhez jegyzetet. "Ami szépséget Isten itt összehordott, ember azt ne hordja széjjel!"

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.