Az ombudsman és az ORTT együtt csap le Mónikára és Joshi Bharatra

2008.11.06. 21:10
Közös vizsgálatot indít az adatvédelmi országgyűlési biztos és az Országos Rádió és Televízió Testület a kereskedelmi televíziók délutáni kibeszélős műsorai ellen.

Együttműködik a kibeszélő show-k jogszerűségének vizsgálatában az ombudsman hivatala és a médiahatóság, állapodott meg csütörtöki közös közleményük szerint Jóri András, az adatvédelmi országgyűlési biztos és Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke.

Közös vizsgálatot indítanak e témában, mivel az utóbbi időben számos, a médiahatósághoz érkezett panaszban kifogásolják a kereskedelmi televíziókon hétköznap délutánonként sugárzott produkciók készítésének módszereit. "A panaszok arról szólnak, hogy a műsorokban résztvevő személyeket olykor megtévesztéssel, személyiségi jogaikat megsértve veszik rá a szereplésre" - írják.

Vizsgálandónak tartják emellett, hogy a műsorba kerülő egyes adások nem sértik-e az emberi méltóság tiszteletének és a magánélet sérthetetlenségének alkotmányos követelményeit.

"A felek egyetértettek abban, hogy az ORTT és az adatvédelmi biztos hatáskörei egymást kiegészítik, így a közös fellépés az esetleges jogsérelmek eredményesebb orvoslásához vezethet" - olvasható a közleményben.

A vizsgálat a Tv2-n ősztől adásba kerülő Joshi Bharat című talkshow-t, és az RTL Klubon futó Mónika show-t érintheti leginkább. A Mónika-show készítésének jogilag kétséges körülményeiről már régebben is cikkeztünk, ügyvédi vélekedés szerint az érintettek kártérítési pert is kezdeményezhetnek, ha kimutatható vagyoni vagy nem vagyoni káruk keletkezik az adás képernyőre kerüléséből.