Lánclevél leplezné le a Mónika Show-t

2006.01.17. 18:33
Emailen terjed a talkshow egyik munkatársának vallomása, ami szerint a Mónika Show átrázza a kisembereket, és még csak nem is fizet. Az RTL Klub cáfol.

Már megint terjed az interneten a lesújtó hír, hogy a Mónika Show, az RTL Klub délutáni talk show-ja valójában megvezeti a műsorban szereplő szerencsétleneket, akik alacsony összegért beszélnek megerőszakolásukról, szexuális perverzióikról és sötét kis családi titkaikról. Sőt ezért néha még pénzt sem kapnak.

A hosszú leleplezés az interneten kering, emailcímről emailcímre, de első lelőhelye minden bizonnyal a Máriaországa.hu elnevezésű keresztény-konzervatív hírportál volt. A levél írója állítólag a Mónika Show munkatársaként dolgozik, és "szeretné a világ elé tárni e médiaipari meddőhányó épülésének történetét".

Kész átverés

A levél írója először áldatlan munkakörülményeiről ír: "Valószínűtlenül sok eldobált csikk és műanyag kávéspohár árulkodik az épületben folyó megfeszített munkáról. Ha az ember a porta előtt elhaladva végigsétál a szerkesztőség folyosóján, az már önmagában felér egy mellbevágással. A falak foltosak, koszosak. Néhol megrugdosták őket, vagy épp kávéval locsolták végig. A szerkesztőség két szobájában mintha bomba robbant volna. Mindenfelé eldobált papírlapok, kiszórt és összetaposott ételmaradványok, napok óta rothadozó gyümölcsök, eldobált cigarettásdobozok, összetört, koszos székek, elmaradott, leamortizált számítógépek, összefirkált monitorok és ősrégi, nagyrészt beszélgetés lefolytatására alkalmatlan telefonok hevernek".

Ezután tér rá arra, hogy miből is áll a munkája: "Embereket kell átverni (finomítottam az általunk használt kifejezést), sok embert. Telefonálni kell. "XY vagyok az RTL Klub televíziótól, zavarhatom egy percre?" Ilyen egyszerű. Az emberek többsége (sajnos) megtiszteltetésnek veszi, hogy egy ilyen fontos helyről megkeresték, így a "szóba elegyedéssel" nincs gond. Ha már beszélünk, nincs baj. Bele kell túrni az alany életébe, és minél cifrább, mocskosabb dolgot kell kihúzni belőle. Örülünk a "sima megcsalásnak" is, de egy "agresszív, feleségét verő és megalázó férfi" története egyenesen főnyeremény_ Egy komolyabb történet, fajtalankodással, pedofíliával és erőszakkal megtűzdelve persze jobban fizet. Ha az ember egy sztori kedvéért tönkretesz egy házasságot, barátságot, kapcsolatot, családot, a magas nézettséget is borítékolhatja, ami házon belül nagy megtiszteltetés" - állítja az ismeretlen levélíró, aki ennél tovább is megy, azt mondja, hogy a Mónika Showban egyszerűen átverik a szereplőket.

"Néha az embereknek karrierlehetőséget, jogi segítséget kell ígérni, és persze a vidékieket haza is fuvarozzuk! Vagy ha nem, akkor biztosan talál valami vonatot forgatás után, az már nem a mi gondunk. (Ez a történet egy kétgyermekes hölggyel esett meg, egy új kollégám emiatt mondott fel két ledolgozott hét után. Az ő szájába adták a hazugságot. A nő várta beígért a kocsit, de az nem jött.) Természetesen a szereplővel előre megbeszélt tiszteletdíjtól (10-15 ezer FT) általában nem nehéz eltekinteni a felvétel utáni kavarodásban"

'Nem ilyen módszerekkel dolgozunk'

"A levél néhány igazságot önt le iszonyatosan sok hazugsággal" - mondta el kérdésünkre Herman Péter, a Mónika Show producere, aki szerint a levélben szereplő állítások arra utalnak, hogy az író azért megfordult a műsor stábjában, de nem lehetnek túl mély benyomásai, hiszen például az általa emlegetett segédszerkesztői titulus nem is létezik, ráadásul negyvenen soha nem dolgoztak a stábban.

Létezik-e a segédszerkesztő titulus?
"A Mónika show fiatalos csapata teljes munkaidőre segédszerkesztőket keres!

Olyan elszánt, lelkes, kreatív fiatalok jelentkezését várjuk, akik könnyedén teremtenek kapcsolatot akár idegenekkel is, jól kezelik, sőt élvezik a váratlan helyzeteket, szeretik a televízió világát, képesek, sőt szeretnek sokat dolgozni. Nem baj, ha nincs médiában szerzett tapasztalatod, ha vágysz rá, nálunk szerezhetsz!"
Az RTL Klub állásajánlata

"A Mónika Show eddig 925 adást élt meg, átlagosan napi tíz vendég fordul meg a stúdióban, ha ilyen módszerekkel dolgoznánk, pár hónap után elterjedt volna a híre, és senki nem lenne hajlandó bejönni a stúdióba" - érvel Herman Péter, aki szerint mindig adnak költségtérítést a meghívott vendégeknek, de a levélben leírtakkal ellentétben csak akkor fizetnek gázsit a meghívottaknak, ha azok, mint szakértők vesznek részt a showban.

"Egyáltalán nem úgy keressük a vendégeket, ahogy az a levélben szerepel. Nem találomra hívogatjuk az embereket, hanem először kitaláljuk a témát, és ahhoz próbálunk megszólalókat keríteni" - állítja Herman Péter, aki szerint például a családon belül erőszakról szóló műsorokba a kérdéssel foglalkozó szervezetekkel veszik fel a kapcsolatot, rajtuk keresztül keresik meg az áldozatokat, és nem plázákban hajtják fel őket.

Egy-egy kényes téma esetén akár több száz emberrel is beszélünk, mielőtt találunk tizet, aki hajlandó elmesélni a történetét" - mondja el a show producere, aki szerint nem kell becsapniuk a meghívottakat, hiszen mindig akad, aki önként és őszintén vall az életéről.