Komoly elnökesélyese van az MTV-nek

2009.01.06. 11:09
Komoly esély van arra, hogy a politika megegyezzen, és végre elnököt válasszanak a Magyar Televízió élére. Ma és holnap hallgatja meg a tizenöt pályázót a médium kuratóriumi elnöksége.

Rudi Zoltán tavaly márciusi távozása óta elnök nélkül működik a Magyar Televízió. Az átmeneti állapot megszüntetésére nagy esély kínálkozik január 12-én, ekkor próbál meg elnököt választani a tévé tulajdonosi testülete a ma és holnap meghallgatott tizenöt pályázóból.

Sztaricskai Tamás személye körül megegyezés körvonalazódik a Népszabadság információi szerint. A menedzser éveken át multinacionális vállalatoknál töltött be vezető tisztségeket. Itthon leginkább vodafone-os múltját emlegetik - 1999 és 2003 között irányította a cég hazai leányvállalatának pr- és marketingkommunikációját, felelt a kiskereskedelmi értékesítés támogatásáért. A több nyelven beszélő, többdiplomás Sztaricskai mellett a nemzetközi tapasztalat szól.

A Fidesz szemében jó pont, hogy semmilyen módon nem hozható összefüggésbe "pártállami múlttal". "Tudjuk, hogy az MSZP favoritja Sztaricskai, és azt is mondhatom, hogy ezúttal jobb esély van a megállapodásra az elnökjelölés és választás során - nyilatkozta Szabó László, az MTV kuratóriumi elnökségének fideszes tagja. Az ellenzéki kurátor a feltételeikről is beszélt: a kormányoldal ne erőből jelöljön elnököt, valósuljon meg a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás, és történjék meg a "racionalizálás". Más Fidesz-közeli forrás szerint a pártnak fontos lenne a Nap-kelte további - az ő értelmezésük szerinti - politikai kiegyensúlyozása, amint az is, hogy a digitáliseszköz-beszerzésre szükséges tízmilliárd forintot a tévén belül teremtsék elő.

Ehhez szükség lehet felülvizsgálni egyes műsorgyártási és tanácsadói szerződéseket a Népszabadság cikke szerint: "elfolyik a pénz az MTV-ből", valamint a jelenlegi ezerhatszázról ezer főre kellene csökkenteni az intézmény állományát. Az új székház nagyjából ennyi embert tud befogadni. Az, hogy Sztaricskai nem ért a műsorkészítéshez, nem feltétlenül zavarná az ellenzéki pártot, miként a szocialistákat sem - ha a médiához értő csapattal venné magát körül. A konstrukció gyenge pontja, hogy az SZDSZ bizonytalan benne.

Így kaphatna komoly szerepet az elnöki posztra is pályázó Lévai Balázs, aki számos sikeres kulturális műsort jegyzett már a köztelevízióban. Általában is szeretnék, ha erősödne a köztévé kulturális jellege.

Az Advertum rádós jogosultságokat vesz

Rádiós jogosultságok felvásárlásával az Advertum Kft. elkezdte az országos médiahálózat kiépítését. Hétfőn a cég tulajdonába került az egri, a tatabányai és a szombathelyi frekvencia. A vállalkozás eddig Nyíregyházán, Miskolcon és Debrecenben volt jelen médiatermékeivel. "A Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) és a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligával (MHLL) aláírt szerződésünk értelmében 2009-től legalább évi 200 millió forintot utalunk utánpótlás-nevelési célokra" - mondta az nb1.hu internetes portálnak Klausmann Viktor, az Advertum szóvivője. Az MHLL november 21-én hagyta jóvá az Advertummal kötendő kölcsönszerződést, amelynek értelmében a cég átvállalja az MHLL 3,1 milliárd forintos tartozását, cserébe az élvonalbeli és másodosztályú klubokat tömörítő szervezet 15 évre lemondott a kizárólagos rádióközvetítés jogáról és minden élvonalbeli mérkőzésen öt reklámtábla értékesítéséről az Advertum javára. A cég a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárdos hitelt vesz fel, amelyből törleszti az MHLL tartozását.